Hoornse kookclub voor mensen met dementie gaat van start

10 mei 2023 13:04
onvergetelijke kookclub voor mensen met dementie
Bron: Aangeleverd / Stichting Alzheimer afdeling West-Friesland

Geïnspireerd door het succes van het televisieprogramma ‘Restaurant Misverstand’ start in West-Friesland binnenkort weer een nieuwe kookclub voor mensen met dementie. Voor de kookclub die in Hoorn zal starten worden vrijwilligers gezocht. “We zoeken onder meer een coördinator. Iemand die van organiseren houdt en feeling heeft met mensen met Alzheimer. Ook is het meegenomen als je koken leuk vindt”, zegt Bert van Dijkhuizen van stichting Alzheimer.

“In Nederland zijn vijfentwintig onvergetelijke kookclubs, onder meer in Stede Broec”, vertelt de secretaris van de West-Friese afdeling. “Mensen voelen zich door de kookclubs weer nuttig, want je maakt samen met je mantelzorger en de andere koppels een driegangenmaaltijd. Ook het sociale contact doordat er samen wordt gegeten is belangrijk.”

De stichting heeft zich ten doel gesteld de samenleving dementievriendelijker maken. “Dat doen we onder meer met het geven van trainingen”, zegt Van Dijkhuizen. “Soms is het niet altijd duidelijk of iemand dementie heeft. Het herkennen ervan kan dus lastig zijn. Probeer in ieder geval altijd begripvol te zijn en te begeleiden. Je moet niet vertellen wat mensen wel of niet moeten doen. Dat werkt vaak tegendraads en verwarrend.”

Alzheimercafés

Voor mensen met dementie, hun mantelzorgers en zorgverleners zijn er drie Alzheimercafe’s in West-Friesland. Maandelijks worden in Hoorn, Medemblik en Enkhuizen de deuren hiervan geopend. Laagdrempelig van gedachten wisselen kan ook bij een van de lotgenotengroepen. “Ook zij komen een keer per maand samen. Dit gaat onder begeleiding van een deskundige”, aldus Van Dijkhuizen. Ook zijn er geheugenwandelingen onder leiding van een sportinstructeur. Deze wandelingen vinden plaats in Medemblik.

Uitzending – 22 april 2023

Geïnspireerd door het succes van het televisieprogramma Misverstand start in West-Friesland binnenkort een tweede kookclub voor mensen met dementie. Beluister het interview met Bert van Dijkhuizen.

Hoornse kookclub voor mensen met dementie gaat van start

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844