Hoornse raad neemt de nodige besluiten over hete hangijzers

7 december 2022 15:10
Stadhuis Hoorn

De meeste belastingen stijgen trendmatig met de afgesproken 2,5 procent. Dit heeft de Hoornse gemeenteraad gisteren besloten tijdens haar openbare vergadering. De stijgende elektriciteitskosten (16%) worden wel doorberekend aan de afnemers op de markt en in de haven. Ook de afvalstoffenheffing stijgt. Dit komt met name door een toename in restafval en onjuist aangeboden afval. De hondenbelasting wordt voor het tweede jaar met 20 procent verlaagd. Deze belasting wordt vanaf 2026 volledig afgeschaft. De raad heeft op de hondenbelasting unaniem een amendement aangenomen. Daarmee worden honden van Stichting Hulphond Nederland of de KNFG geleidehonden uitgezonderd van de belasting.

De gemeenteraad heeft zich verder ook gebogen over het onderzoek naar het aanbestedingstraject van het pand Hoofd 2B in de haven. De aanbevelingen uit het onderzoek hiernaar worden overgenomen. De raad nam unaniem een motie aan: het college moet hen voor de zomer informeren over de uitwerking van de aanbevelingen in het gemeentelijke beleid en de processen. De uitkomst van het onderzoek heeft verder geen politieke consequenties voor het college.

Inzake de aanleg van het warmtenet blijft HVC vooralsnog de enige gesprekspartner. Het doel is om afspraken te maken met HVC over de aanleg van een warmtenet in een gedeelte van Hoorn. Voor bewonersinitiatieven blijft ook ruimte. Over de bron van het warmtenet is nog geen besluit genomen. De raad ziet graag dat ook andere aanbieders, naast HVC, de mogelijkheid houden om warmte aan te bieden. Op dit punt heeft de raad het besluit aangepast.

Beperkte service stadhuis Hoorn

De raadsvergadering wordt vervolgd op dinsdag 13 december, wederom in de raadzaal. Komende vrijdag 9 december is het stadhuis gesloten. Ook is de gemeente deze dag niet telefonisch bereikbaar. Vanaf morgen 16.00 uur tot maandag 12 december 9.30 uur is het niet mogelijk om online aanvragen doen via www.hoorn.nl. Je kunt wel online meldingen doen over de openbare ruimte. De beperkingen gelden omdat op deze dagen wordt gewerkt aan de computersystemen van de gemeente.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405