Hoornse raad wil portemonnee trekken voor miljoenenvernieuwing Westfries Museum

7 september 2021 20:46

Een meerderheid van de Hoornse gemeenteraad is voor het vernieuwen van het  Westfries Museum met de meest uitgebreide variant. Dat bleek tijdens een commissievergadering. Toch zijn er ook zorgen omdat Hoorn kampt met financiële tekorten.

Dat er flink moet worden geïnvesteerd in het hoognodige onderhoud, daar zijn alle partijen het over eens. Het gaat om onder meer funderingsherstel, verduurzamen en nieuwe klimaatinstallaties. Maar volgens het museum biedt het ook de gelegenheid om het toekomstbestendig te maken. Dat moet gebeuren met een uitbreiding van het pand door middel van een kelder waar wisselexposities moeten komen. 

Maar daar zit wel een flink kostenplaatje aan vast. In totaal moet de gemeente meer dan 14 miljoen euro bijdragen. De overige miljoenen komen via fondsen en het museum zelf (3,5 miljoen). Een meerderheid van de partijen vindt het verstandig om het in één keer goed te doen, in plaats van in fases, omdat dat duurder zou uitpakken.

De VVD noemde het museum ‘het visitekaartje’, de PvdA sprak over ‘de parel van Hoorn’. Maar toch wilden niet alle partijen zover gaan om portemonnee te trekken. Ze maken zich zorgen over de toenemende tekorten op de Hoornse begroting.

Zorgen om Hoornse financiën

Volgens Fractie Tonnaer waren alle varianten die voorliggen niet sober genoeg. Iets waar eerder wel om was gevraagd. De partij betwijfelde de nut van een kelder voor wisselexposities. DRP noemde het Westfries Museum ‘een bodemloze put.’ “De financiële situatie leent zich niet voor dit soort megalomane plannen.”

Ook Sociaal Hoorn en het CDA wilden zich nog niet uitspreken over een voorkeur. De partijen willen eerst weten wat de consequenties zijn voor de begroting. Volgens wethouder Samir Bashara zijn de verschillende opties meegenomen in de aankomende begroting, maar kon hij geen uitspraken doen wat het zou betekenen voor eventuele ambities.

Op 21 september neemt de gemeenteraad een definitief besluit over de vernieuwing van het Westfries Museum. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405