Hoornse regisseur Joost Schrickx presenteert nieuwe documentaire ‘Lagu Lagu’

15 april 2023 17:51
Joost Schrickx

Als je opgroeit in een stad, laat deze stad je nooit echt los. Dat geldt ook voor regisseur Joost Schrickx, die op 18-jarige leeftijd zijn geboortestad Hoorn verliet. Hij mag dan wel elders wonen, maar zijn liefde voor Hoorn en zijn identiteit als ‘Horinees’ blijft altijd aanwezig. “Eens een Horinees, altijd een Horinees”, stelt Schrickx. Maandag gaat zijn nieuwe documentaire Lagu Lagu in première tijdens het internationale In-Edit filmfestival.

“Lagu Lagu is de traditionele Molukse volksmuziek”, vertelt Schrickx. De documentaire volgt het maakproces van het gelijknamige album van Jessica Manuputty, ter ere van de 70e verjaardag van de komst van Molukkers naar Nederland. Schrickx ziet het als een uitdaging om in de documentaire niet alleen de muziek te tonen, maar ook een verhaal te vertellen.

De Molukse KNIL-soldaten en hun gezinnen werden destijds naar Nederland verscheept per boot, om daar de ontwikkelingen in het nieuwe Indonesië af te wachten. “Zij zijn altijd zeer trouw geweest naar de Nederlandse machtshebber”, aldus Schrickx. “Ze hebben Nederland geholpen tijdens de politionele acties en vochten tegen de Indonesische opstandelingen. Toen Nederland zich uiteindelijk moest terugtrekken, was het leven van de Molukkers in Indonesië niet langer veilig. Dus besloot de Nederlandse regering dat ze naar Nederland moesten komen.” Echter, een terugkeer naar hun thuisland is er nooit gekomen. “Dit kwam mede doordat de Indonesische regering een eigen Molukse staat niet toestond,” voegt Schrickx toe.

Heimwee

Opa Piet, een Molukse muzikant, maakte de oversteek naar Nederland en is een van de hoofdpersonen in de documentaire. Volgens Schrickx gaat de documentaire over heimwee, wat goed past bij de situatie van veel Molukkers in Nederland. “Opa Piet begon hier op te treden voor alle Molukkers die heimwee hadden, en hij heeft zijn muzikaliteit doorgegeven aan zijn kleindochter Jessica Manuputty,” zegt Schrickx. In de documentaire probeert Manuputty een brug te slaan tussen de traditionele uitvoering van haar opa en haar eigen invloeden. Jett Rebel is als producer betrokken bij het album, als wederdienst voor de jarenlange samenwerking met Manuputty als achtergrondzangeres.

De première van de documentaire vindt plaats op het In-Edit festival, maar waar de documentaire daarna te zien zal zijn, is nog onbekend. “Omdat er veel muziek in de documentaire zit, ben ik benieuwd naar de reacties van het publiek. Afhankelijk daarvan wil ik stappen ondernemen richting een omroep of het Nederlands Film Festival,” legt Schrickx uit.

Bij de première in de Melkweg in Amsterdam geeft Jessica Manuputty een optreden en zal ze samen met Joost Schrickx vragen vanuit het publiek beantwoorden.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405