Hoornse Stadsfeesten: Inclusief, duurzaam en vol talent

12 juni 2024 14:49
Bron: Hoornse Stadsfeesten

De Hoornse Stadsfeesten staan weer voor de deur. Aankomend weekend kunnen bezoekers genieten van een divers aanbod aan dans, muziek en kunst tijdens het gratis festival in de Hoornse binnenstad. Maar wat kunnen we naast de vele optredens van lokale artiesten nog meer verwachten?

Dit jaar is er extra aandacht besteed aan de jeugdige bezoekers. “Wij vinden het belangrijk dat de Hoornse Stadsfeesten voor iedereen zijn,” vertelt programmeur Melissa Hoek. “We hebben gemerkt dat bepaalde groepen, waaronder jongeren, ons niet weten te vinden.”

Door in te spelen op de belevingswereld van deze groep hoopt de organisatie dat ze hen nu wel weten te bereiken. “We moedigen ze aan om hun talenten te laten zien, want zij zijn immers wel de toekomst.”

Gedichten schrijven en graffitikunst

De organisatie van de Stadsfeesten heeft veel energie gestopt in het bereiken van de jonge doelgroep. Zo zijn ze in samenwerking met stadsdichter Levi Noë al een aantal weken bezig om een dichtproject op te zetten om scholieren bij de stadsfeesten te betrekken. “In de gedichten schrijven de jongeren wat Hoorn voor hen betekent,” benoemt Hoek. Vervolgens worden op het Kerkplein de gedichten door middel van beeldende kunst afgebeeld.

Ook staat graffiti tijdens het optreden centraal. “Graffiti heeft in Hoorn nogal een negatieve lading. Door het als kunstvorm te gebruiken hopen we het in een beter licht te zetten.”

Naast dat het programma inspeelt op jongeren, biedt de organisatie ook een podium aan jong talent. Zo tonen jonge dj’s op zaterdagavond hun kunsten op één van de podia van de stadsfeesten. De organisatie hoopt de beginnende artiesten mee te geven dat zij er ook mogen zijn: “We hopen dat ze door blijven gaan met kunst maken.”

Genoeg te doen voor iedereen

Ook is er genoeg te doen voor alle andere leeftijden. Uit de 200 aanmeldingen heeft programmeur Hoek een selectie van 100 artiesten gemaakt. Dit jaar hebben tribute bands een grote rol in de programmering gekregen: “Dit weekend kan er onder andere worden genoten van een Taylor Swift tribute band.” Volgens Hoek is dat een van de hoogtepunten.

Op zaterdag 15 juni vinden in het Foreestenhuis de ligconcerten plaats met optredens van ‘Een man alleen’ en ‘Mr Dark Horse’. Op zondag treden in de Noorderkerk het Hoornse Harmonie Orkest en de Hoornse Brassband op. Het hele programma is te vinden op de website van de Hoornse Stadsfeesten.

Wisseling van de wacht

Na vijf jaar op de Roode Steen maakt vaste presentator Arwin het podium vrij voor een nieuwe lichting presentatoren. Vier mannen zullen op verschillende plekken in de stad de presentatie op zich nemen. Jorik Simonides wordt het nieuwe gezicht van de Roode Steen. Jesse Oudhoff doet het Kerkplein. Joost Kok en Mathijs van der Meer zullen gezamenlijk de presentatie verzorgen van zowel Koepoortsplein als de Veemarkt. “Wij zijn heel benieuwd hoe de mannen het gaan doen en kijken er enorm naar uit,” laat de organisatie weten.

Verduurzaming

Ook dit evenement moet geloven aan de verduurzaming. In samenwerking met NGAGE wil de Hoornse Stadsfeesten het evenement verduurzamen. Dit doen ze door middel van recyclebare bekers. De bezoekers betalen anderhalve euro extra voor een beker, en kunnen deze later weer inleveren voor een muntje. “Wij zijn heel erg blij met het beperkte plasticafval,” meldt Hoek.

Verder gebruikt de organisatie zoveel mogelijk bestaande stroompunten om het aantal dieselaggregaten te beperken. Waar wel stroom nodig is, zal dat worden aangevuld met groene stroom. Ook heeft de organisatie ervoor gekozen om geen gebruik te maken van gedrukte programmafolders.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844