Hoornse stadsgesprekken konden bijna niet doorgaan omdat inwoners het niet aandurfden

24 februari 2022 09:00
Stadsgesprekken

Naar aanleiding van de rellen in 2020 rondom het beeld van JP Coen nam gemeente Hoorn het initiatief tot een stadsgesprek. Door Corona moest dit wat anders worden ingevuld. Het resulteerde uiteindelijk in straatgesprekken, talkshowgesprekken en vlogs van inwoners. VPRO maakte hier een podcast over en hieruit blijkt dat veel inwoners van Hoorn niet mee durfden te doen aan de stadsgesprekken.

“Blijkbaar haakten er zoveel mensen af dat de stadsgesprekken bijna niet door konden gaan,” laat Chris de Meij, fractievoorzitter van Liberaal Hoorn weten. “De mensen die wel gehoor aan de oproep gaven wilden in gesprek gaan over het beeld van JP Coen. Er was echter weinig onderlinge interactie. Ook ging het niet over het beeld. Het onderwerp werd veel breder getrokken. Dat was voor mensen een teleurstelling.” Iets wat de organisatoren van de JP Coen protesten vooraf hadden voorspeld en de reden waarom ze niet deelnamen. Maar ook met deze insteek durfden veel mensen er niet aan mee te doen.

“Mensen voelden zich niet veilig genoeg om hun mening te geven,” meent Chris de Meij. “En wie wel meedeed durfde daar niet over te vertellen.” Wat hem betreft moet worden uitgezocht hoe dergelijke gesprekken zo te organiseren dat deelnemers het gevoel hebben anoniem te zijn. “In de gekozen opzet werd alles naar buiten gebracht. Dat kan ook de aanleiding zijn geweest om niet mee te doen. Nu hebben we wel stadsgesprekken gehad maar wat heeft het nu feitelijk opgeleverd?”

Bevindingen VPRO niet eerder aan het licht gekomen

Met de ideeën van Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum en socioloog Michiel Baas voor de stadsgesprekken lijkt ook te weinig te zijn gedaan, zo blijkt uit de podcast van de VPRO. In oktober is er een evaluatie geweest van de stadsgesprekken waar geen van de door de VPRO gedane bevindingen in naar voren is gekomen. Ook de mismatch qua opzet kwam hierin niet naar voren. “Ik denk dat we hier ontzettend van moeten leren,” aldus Chris de Meij.

Uitzending – 23 februari 2022

De Hoornse stadsgesprekken konden bijna niet doorgaan omdat inwoners het niet aandurfden. Dit blijkt uit een podcast van de VPRO. Beluister het interview met Chris de Meij hierover.

Hoornse stadsgesprekken konden bijna niet doorgaan omdat inwoners het niet aandurfden

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405