Hoornse werkgroep Amnesty vindt opvolgers

8 december 2021 08:10
West-Friesland

In lang niet alle landen is demonstreren een recht zoals dat in Nederland het geval is. Frieda de Haas van de Hoornse werkgroep van Amnesty International heeft hiervan legio voorbeelden:”In Mexico werd een vrouw, Wendy Galarza, tijdens een demonstratie door de politie beschoten. En niet de politie maar zij werd vervolgens vervolgd.”

Amnesty International komt op voor de rechten van mensen die door hun regering opgepakt en gemarteld worden zonder dat hier criminele activiteiten aan ten grondslag liggen. Na grondig onderzoek brengt Amnesty deze zaken in het nieuws om zo deze regeringen onder druk te zetten.

De Hoornse werkgroep van Amnesty International bestaat al meer dan twintig jaar. “Vorig jaar hadden we echter een erg kleine groep van allemaal 70-plussers,” vertelt Frieda. “Maar inmiddels zijn er twee actieve vijftigers gevonden, Mirjam van de Weijer en Marianne Lenos, die de werkgroep willen voortzetten samen met ons.”

Schrijven voor rechtvaardigheid

Goed nieuws dus zo vlak voor de Internationale dag van de Rechten van de Mens die vrijdag plaatsvindt. Traditioneel vinden er in het aansluitende weekend over de hele wereld tal van activiteiten plaats. Ook in Hoorn. “Schrijven is nog steeds een belangrijke actievorm,” aldus Frieda de Haas. Door de corona maatregelen kan dit niet gezamenlijk plaatsvinden.

“Wel kan in de bibliotheek in Hoorn in de Wisselstraat en de Huesmolen een pakketje worden opgehaald met voorbeeldbrieven. Hiermee kan thuis een brief worden geschreven die vervolgens weer bij de bibliotheek kan worden ingeleverd.”

De brieven worden gericht aan regeringen van mensen die ten onrechte ergens van worden beschuldigd. Over de hele wereld zullen dit honderdduizenden brieven zijn. “Dat dit nog altijd effect sorteert blijkt uit de reactie van milieuactivist Jani Silva uit Colombia. Zij werd ernstig bedreigd en heeft laten weten dat ze nog leeft vanwege deze actie.”

Het volledige interview met Frieda de Haas is onderstaand te beluisteren.

Uitzending – 4 december 2021

De Hoornse werkgroep van Amnesty International heeft in de actieve vijftigers Mirjam van de Weijer en Marianne Lenos opvolging gevonden. Beluister hier het interview met Frieda de Haas.

Hoornse werkgroep Amnesty vindt opvolging

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844