Hoornse wijk drastisch op de schop: 255 sociale huurwoningen worden gesloopt

29 november 2023 16:25
Bron: Gemeente Hoorn

De wijk Hoorn-Noord gaat op termijn drastisch op de schop, zo meldt de gemeente Hoorn. De slopersbal gaat door maar liefst 255 sociale huurwoningen. Daarmee wordt de wijk gedeeltelijk ‘weggevaagd’. Maar niet getreurd: er komen 544 woningen voor terug.

Schetsontwerp deelgebieden Hoorn-Noord

Het slopen van 89 sociale huurwoningen en 19 garages in de wijk Noord van Noord door woningcorporatie Intermaris stond al langere tijd vast. Ze worden vervangen door hetzelfde woonaanbod van 89 sociale huurwoningen, zo laat de woningcorporatie aan NH weten.

Daarbij is Intermaris voornemens om in de wijk Hart van Noord zo’n 166 sociale huurwoningen te slopen. Reden genoeg voor de gemeente Hoorn om samen op te trekken. 

De sloop is noodzakelijk, omdat na inspectie bleek dat de ‘genomineerde’ woningen verouderd en in slechte staat zijn. Volgens de woningcorporatie is nieuwbouw de enige manier om het gewenste resultaat te bereiken, namelijk ’woningen van goede kwaliteit met lagere energielasten, méér woonplezier en een verbetering voor de wijk’.

Diverser aanbod

Op dit moment verkennen Intermaris en de gemeente of zij het woongebied – Noord van Noord en Hart van Noord – samen kunnen herontwikkelen. Zo wil Intermaris zo’n 40 zorgwoningen aan het woonaanbod toevoegen.

De gemeente Hoorn wil op haar beurt tientallen middeldure huur- en koopwoningen erbij laten bouwen. “Zo komen andere doelgroepen ook in aanmerking en wordt de wijk daarmee meer divers”, aldus een woordvoerder. Ook helpt het om de doorstroming op gang te houden, benadrukt zij. “Als een ouder echtpaar verhuist, maken ze namelijk plaats voor een jong gezin om in te trekken.”

Duidelijkheid

Wethouder René Assendelft: “Het is belangrijk om te delen dat we aan het begin staan van de herontwikkeling. Veel bewoners in de wijk wachten al lang op meer informatie en het is fijn dat er nu een eerste schetsontwerp ligt. Hiermee maken we van Hoorn-Noord een diverse wijk waar je je hele wooncarrière prettig kunt wonen en leven. Van jong tot oud.”

De huidige bewoners hebben voorrang als zij willen terugkeren. Ook kunnen ze ruim van te voren meepraten en meedenken over de bouwplannen van de nieuwe wijk, zo laat de gemeente Hoorn weten. Wanneer de sloop begint, is nog niet duidelijk.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405