Horinezen herdenken Joodse inwoners die 80 jaar geleden uit Hoorn werden weggevoerd

20 april 2022 17:38

Met de trein vanaf station Hoorn werden vandaag, precies 80 jaar geleden, Joodse inwoners uit Hoorn weggevoerd. Om 12.10 uur vertrok de trein naar Amsterdam. Het tijdstip waarop vanmiddag een herdenking werd gehouden bij de plaquette van station Hoorn.

Op de plaquette staan de namen van 16 inwoners die door deze vervolging om het leven zijn gekomen. Het oudste oorlogsslachtoffer was 62 jaar. Om precies 12.10 uur werd er een minuut stilte gehouden, waarna de bloemen werden gelegd.

Voorzitter Eddy Boom van Comité 40-45 in Hoorn, las namens opperrabbijn Binyomin Jacobs, een brief voor. ‘Ik ben dankbaar dat er via dit monument aandacht is voor het verleden opdat het nimmer weer zal gebeuren. Onze jeugd moet weten dat er hier ooit een Joodse Gemeente was’, aldus Jacobs in zijn brief. 

Educatie aan volgende generaties is volgens de opperrabbijn ‘het wapen tegen iedere vorm van discriminatie, rassenhaat en antisemitisme’. Ook al is hij sceptisch: ‘Zo geloof ik dat de enige wetmatigheid die we van de geschiedenis kunnen leren, is dat de mens nooit van de geschiedenis leert’. 

Vrede

Leerlingen van groep 8 van basisschool De Rank waren bij de herdenking. Die na de plechtigheid verder ging bij de Museumstoomtram. Met de letters van ‘vrede’ droegen zij allen een eigen stuk voor. “De betrokkenheid van kinderen is ieder jaar weer verrassend”, ziet Boom. 

Leerlingen van basisschool De Rank bij herdenking NS-station Hoorn

Ieder jaar gaat het Comité de scholen langs om leerlingen te vertellen over de oorlog. “Dit jaar was er meer animo dan ooit, we zijn zelfs 22 scholen langs geweest”, vertelt Boom. Iets wat wellicht een reactie op de coronacrisis is, zo vermoedt hij.

“Er konden geen bijeenkomsten of herdenkingen plaatsvinden. We hebben daarom veel met filmmateriaal gewerkt. Iets wat uit de crisis, nu tijdens de rondgang langs de scholen alsnog goed van pas komt om de geschiedenis beeldend te maken.”

Publiek

Twee jaar geleden werd de plaquette bij het stationsgebouw onthuld. Door corona was een herdenking met publiek tot op heden niet mogelijk. Het Comité maakte om die reden een korte documentaire

Bloemlegging bij plaquette station Hoorn 2022

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405