Horinezen schrikken van hoge OZB-rekening: ‘Maar meesten betalen niet meer belasting’

3 maart 2022 19:00

In de afgelopen weken viel bij velen de belastingaanslag op de mat en dat was even slikken. Met de grote stijging van de huizenprijzen, is ook de Onroerendezaakbelasting (OZB) flink toegenomen. “Het is allemaal fors omhoog gegaan en niemand snapt het”, aldus inwoner Harold Vennik. 

Vennik, woonachtig in de Kersenboogerd in Hoorn, schrok toen de brief binnenkwam. Met een stijging van zo’n 18 procent zou hij dit jaar zo’n 170 euro meer moeten betalen. “Ik heb meteen, toen de brief in de bus viel, om tekst en uitleg gevraagd. Inmiddels heb ik begrepen dat er de nodige redenen voor zijn, want ik heb alle politieke partijen in Hoorn aangeschreven om te vragen hoe het zit”, zegt inwoner Harold. “Want hoe kan dit nou ineens zovéél hoger zijn?”, vraagt hij zich hardop af. 

Vennik is niet de enige die aan de bel trekt. Politieke partij Liberaal Hoorn kreeg verschillende meldingen binnen van verontruste bewoners, die hun belasting met wel 16 tot 18 procent zagen stijgen. “Bewoners vinden het onbegrijpelijk dat de gemeente, en daarmee een aantal politieke partijen, de OZB met meer dan de inflatiecorrectie heeft verhoogd. Deze stijging roept dan ook gelijk de vraag op bij onze inwoners of deze belastingaanslagen wel juist zijn”, schrijft fractievoorzitter Chris de Meij in politieke vragen aan de gemeente.

Communicatie

De Meij benoemt dat er, naast de stijging van de woningwaarde, ook de wegenoverdracht vanuit Hoogheemraadschap naar de gemeente meespeelt. Die heeft invloed op de OZB-belasting. Hij vraagt dan ook om een betere communicatie hierover naar de inwoners toe. 

“Eerder hebben we juist als raad een motie aangenomen, en wel ‘Helder Hoorns’. Reden voor deze motie was destijds dat veel brieven en communicatie met onze inwoners niet altijd duidelijk bleek te zijn.” Ook wil de partij weten hoe de OZB-opbrengst van 2021 in totaal verschilt met de opbrengst van dit jaar. 

Wat is de OZB-belasting?

Eigenaren van een woning betalen jaarlijks onroerendezaakbelasting (OZB). Dat geldt ook voor eigenaren of gebruikers van winkels, bedrijfspanden en garages (niet-woningen). De hoogte van de onroerendezaakbelasting is een percentage van de WOZ-waarde van de woning.

Meeste inwoners ‘betalen niet meer’

In Hoorn blijkt dit jaar de OZB inderdaad anders te zijn samengesteld, laat de gemeente weten. “Hoorn heeft het beheer en onderhoud van de wegen van het Hoogheemraadschap overgenomen. Voortaan betalen inwoners van Hoorn deze kosten dus aan de gemeente en niet meer aan het Hoogheemraadschap. Het tarief voor het wegenonderhoud is verwerkt in de OZB”, legt woordvoerder Marieke van Leeuwen uit.  

Daardoor lijkt het alsof inwoners meer betalen, maar dat is niet zo, licht Van Leeuwen toe. “De gemiddelde WOZ-waarde van woningen is met 14 procent gestegen. Maar als de woningwaarde stijgt, verlaagt de gemeente het tarief van de onroerende zaakbelasting (OZB). Inwoners betalen dan dus niet meer aan OZB.”

Om te voorkomen dat inwoners uit West-Friesland meer zouden moeten gaan betalen voor het onderhoud, worden de kosten onder de West-Friese gemeenten verdeeld, zo werd afgelopen november afgesproken. De gemeente Hoorn heeft de wegen per 1 januari 2022 overgenomen, maar de andere zes gemeenten volgen een jaar later.

Rekening Hoogheemraadschap lager 

Volgens de gemeente Hoorn zullen de meeste inwoners zelfs minder belasting betalen. “De aanslag van het Hoogheemraadschap wordt gemiddeld 68 euro lager en de aanslag voor OZB gaat gemiddeld met 63 euro omhoog.”

Vennik, die al zo’n 25 jaar in Hoorn woont, gaat bezwaar maken tegen de aanslag, maar vindt vooral dat het beter gecommuniceerd had moeten worden. “Het is altijd zo bij burgers, op het moment dat je aan de portemonee komt, schreeuwt iedereen moord of brand. Maar dit had, door het prominenter op de aanslag te zetten en beter te communiceren, voorkomen kunnen worden.” 

Bent u woonachtig in West-Friesland en heeft u te maken met een sterke stijging van de OZB? Deel uw verhaal door ons te mailen naar: westfriesland@nhnieuws.nl 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405