Huis van Zwaagse Saukat getroffen door brand: “Waar moet ik nu slapen?”

2 juni 2021 08:32

“Het gaat redelijk. Nu wel, maar in het begin niet”, vertelt Saukat Joemratie. Hij woont in één van de getroffen huizen van de brand in Zwaag. Net voor 02.00 uur brak aan het Hoefblad in Zwaag een autobrand uit, die oversloeg naar de carport en toen naar meerdere huizen.

Toen de brand uitbrak, lagen Saukat en zijn vrouw in diepe slaap. “Ik werd door de buurman gebeld, hij zei ‘ga uit het huis, er is brand bij de buren’. Ik rook niks, dus ik doe het raam open en zie ook niks. Daarna zag ik vlammen komen uit de achtertuin. Ik zei tegen mijn vrouw ‘kom, we moeten er gelijk uit’.”

Buiten stonden veel buren. “Ik kwam de voordeur uit en de hitte kwam op me af. Het derde huis naast mij stond in brand, en de vlammen kwamen helemaal omhoog”, vertelt Saukat aan NH Nieuws-verslaggever Arend de Geus. “Ik hoopte dat de brand mijn huis niet zou bereiken, maar na een halfuurtje stond mijn dak in lichterlaaie. De helft van het huis is verbrand, vanaf het dak. Er is veel brand- en waterschade. Maar mijn buren zijn hun hele huis verloren, dat vind ik heel jammer voor ze.”

“Waar moet ik nu slapen?”

Saukat is, net als de andere getroffen bewoners samen met zijn vrouw opgevangen in het Van der Valk hotel in Hoorn. “Waar moet ik nu slapen? Vanavond mogen we hier slapen, morgen moet ik een woning zoeken.” Mogelijk kunnen hij en zijn vrouw bij hun kinderen of andere familieleden terecht. “Zo niet, moeten we een hotel boeken. Er zit niks anders op.”

In alle haast om het huis uit te komen, namen Saukat en zijn vrouw in eerste instantie niets mee. “We waren al buiten, en toen gingen we terug. Mijn vrouw kwam op het idee om belangrijke papieren uit het huis te halen. We namen een enorm risico en het mocht eigenlijk niet, maar we waren slechts een paar minuten binnen.” Daarna stond de buurt met elkaar buiten, tot de getroffenen rond 04.30 uur naar het Van der Valk Hotel gebracht werden. Vanmiddag mogen ze wat spullen ophalen bij het huis.

Tekst loopt door onder de foto.

‘Enorme vuurzee’

Zoon Steve woont in Den Haag, maar kwam direct nadat hij het hoorde richting zijn ouders. “Ik werd wakker gebeld, en ik hoorde ‘het huis van papa en mama staat in brand’. In eerste instantie besefte ik het niet, het is zo onwerkelijk. Toen gingen we videobellen en zag ik het gebeuren, vreselijk. Het was een enorme vuurzee, ik hoorde geluiden van explosies en zag dat de brand door de wind richting het huis van mijn ouders ging.”

Nadat hij het nieuws kreeg, kon hij niet meer slapen. “Je wil gewoon helpen. Ik ben geen brandweerman, maar mentale steun kan ik wel bieden, en ik kan er zijn voor mijn ouders. Dit is een traumatische ervaring geweest.”

Steve vertelt dat vooral zijn moeder nog erg geschrokken is. Met vader Saukat gaat het iets beter, maar ook hij wordt zichtbaar emotioneel als hij over de brand praat. Steve: “De politie ging alle huizen af, kloppend op de deur. Veel buren werden wakker, maar mijn ouders niet. De politie heeft staan bonzen op de deur, maar ze hoorden het niet. Uiteindelijk belde een behulpzame buur mijn vader, en dankzij zijn harde beltoon konden ze op tijd wegkomen. Als ze een paar minuten later waren geweest, had het verhaal misschien heel anders gelopen. Het vuur greep zo snel om zich heen.”

Mogelijk brandstichting

Volgens Steve zouden buren voorafgaand aan de brand geluiden hebben gehoord. “Zij hoorden jongeren zeggen: ‘Het gaat mis'”, zegt hij. “Dat is misschien een indicatie dat het is aangestoken?”, vraagt hij zich af. “Maar we weten niet waarom. Het zijn allemaal hartstikke lieve mensen, dus veel mensen denken dat het gaat om een kwajongensstreek.”

Een politiewoordvoerder bevestigt dat het inderdaad mogelijk om brandstichting gaat: “Wij hebben dat vermoeden, maar forensich onderzoek moet dat nog bevestigen. Verder is er nog niet veel bekend, daarom roepen we getuigen op zich te melden met welke informatie dan ook.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844