Heeft u straks nog wel een huisarts? Gisteravond organiseerde Zorg Zoals de Westfries het Wil (ZZWW) een discussiebijeenkomst in Bovenkarspel over dit urgente thema. De druk waaronder huisartsen tegenwoordig werken, werd duidelijk in de bijdragen van artsen Annet Wind en Ilona Bolhuis. “De specialisten zijn niet meer bereikbaar, maar wij nemen nog altijd de telefoon op.”
Volgens een van de artsen is het niet meer mogelijk om rechtstreeks met een specialist te bellen. Hierdoor komen veel telefoontjes van patiënten terecht bij huisartsen. Ook vragen die eigenlijk voor specialisten bedoeld zijn en waarop de huisartsen geen antwoord kunnen geven. Dit legt extra druk op de huisartsen, en dit zijn niet de enige telefoontjes die ze ontvangen. “Vragen over de openingstijden van de apotheek kunnen toch echt beter aan de apotheker worden gesteld.”
Een aanwezige ergotherapeut in de zaal vindt dat verzoeken voor doorverwijzingen sowieso veel beter door de specialist zelf kunnen worden beoordeeld. Volgens haar zou dit de bureaucratie aanzienlijk verminderen.
De administratieve druk is ook een bron van zorg voor huisartsen. “Minder formulieren en meer vertrouwen”, benadrukt huisarts Bolhuis. Bas Vreugdenhil van VGZ legt uit dat dit te maken heeft met grote budgetten en tienduizenden zorgverleners. “Het is niet mogelijk om de controle daarop volledig los te laten”, verwijst hij naar de fraudegevallen die regelmatig het nieuws halen. Wel constateert Vreugdenhil dat de administratieve eisen de laatste jaren zijn verminderd.
Huisartsen zijn van mening dat apothekers een grotere rol moeten spelen in de medische keten. Een apotheker in de zaal uit echter zorgen: “Wordt dit wel vergoed door de zorgverzekeraar?”
Zorgverzekeraars hanteren een preferentiebeleid bij medicijnen, wat betekent dat artsen voortdurend moeten schakelen tussen verschillende merken medicijnen die beschikbaar zijn. “Dit beleid is bedoeld om kosten te besparen”, legt Bas Vreugdenhil van VGZ uit. “Als ik een producent zekerheid van afname geef, zal deze zijn prijs gaan verhogen.”
Daarnaast worstelen 77% van de huisartsen met huisvestingsproblemen. Ilona Bolhuis begon in 1995 met drie zorgverleners, maar nu werken er zeventien in hetzelfde gebouw. Het oplossen van deze problemen vereist de actieve betrokkenheid van de gemeente, zoals wethouder Yannick Nijssing uit de gemeente Medemblik bevestigt. Hij benadrukt echter dat tijdig overleg met de gemeente noodzakelijk is.
Ook de opvolging van huisartsenpraktijken vormt een grote uitdaging. “Bijna alle praktijken in Hoorn zijn al dicht”, beweert Annet Wind die sinds twee jaar de voorzitter is van de West-Friese huisartsenorganisatie. “Er moeten meer positieve verhalen over de huisartsenpraktijk naar buiten komen want ik geniet nog elke dag”, sluit Ilona Bolhuis af.
Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405