Huizen die op Ronald Koeman lijken, Hoornse kunstenaar Jaap Stiemer verzamelt ze

20 juni 2024 16:28
Bron: Jaap Stiemer

Cartoonist Gummbah begon er ooit mee, een serie boeken die net niet verschenen zijn. In deze serie prees hij het niet bestaande boek ‘Huizen die op Ronald Koeman lijken’ van H.N.G. van den Hurk aan, Hoornse kunstenaar Jaap Stiemer vond hierin een inspiratiebron en heeft ondertussen een flinke verzameling foto’s van huizen die op de bondscoach lijken.

Stiemer kwam het idee jaren geleden tegen “Ik heb het niet zelf bedacht, het komt van cartoonist Gummbah die de voorkant van het boek publiceerde in De Volkskrant. Ik begreep meteen wat hij bedoelde. Koeman heeft zo’n ontzettend rechthoekige kop en een zandkleurig gezicht. De huizen zijn ook van die ontzettend vierkante blokken met twee ramen.” 

Een ‘Koeman-huis’ met rode bakstenen is schreeuwende Koeman

Een ‘Koeman-huis’ is duidelijk herkenbaar, vertelt Jaap. “Het zijn het soort huizen dat je als kind tekent. Meestal vrijstaande woningen, van het allersimpelste soort met absoluut geen tierlantijntjes. Wat ontzettend past bij Koeman zelf. Het moet altijd een vierkant huis zijn, het liefst opgetrokken uit gele bakstenen. Rode bakstenen kunnen ook, maar dan heeft het huis meer weg van de bondcoach schreeuwend langs de lijn.” De strakke blik van Koeman lijkt ook altijd terug te komen in de huizen. “Bovenin zijn er altijd twee ramen die lijken op de ogen. Het mooiste is als er op de benedenverdieping één raam is en dan ook het liefst zonder voordeur.” 

Aan aanbod is er genoeg in Nederland. “Ik kom ze heel veel tegen door heel Nederland. In Hoorn staat er één aan de Koepoortsweg bijvoorbeeld, maar ook meerdere in Zwaag. In Drachten ben ik echt een goudmijn tegengekomen. Daar heb ik er zeker vijftig gefotografeerd.” Nieuwe Koeman-huizen lijken niet meer gebouwd te worden vertelt Jaap; “Ik denk dat ze vooral veel in de jaren zestig zijn gebouwd. Maar dat de bouw nu niet meer terugkomt. Voordeel van de huizen is dat ze heel degelijk gebouwd zijn, net als Ronald Koeman gaan ze dus voorlopig ook niet meer weg. En daarbij hoe ouder Koeman wordt hoe meer mij op de huizen gaat lijken”

Een eerbetoon aan Gummbah

Stiemer houdt tegenwoordig een instagramaccount bij waarop hij de huizen verzamelt. Met de titel ‘Koemanhuis’ bouwt hij een eerbetoon aan Gummbah. “Ik ben fan van Gummbah en zijn absurdisme. Dit is gewoon een ontzettend goede grap, je krijgt hiermee een inkijkje in het brein van de koning van het absurdisme.” Reacties van zowel Gummbah als Koeman blijven nog uit. “Ik tag Gummbah wel altijd, ook om te laten zien dat het niet mijn idee is. En het op het Instagram-account volg ik alleen maar Ronald Koeman. Ze hebben allebei nog niet gereageerd, maar van Koeman kan ik mij voorstellen dat hij hier wel om moet lachen.”

De verzameling van Jaap Stiemer is te volgen op zijn instagram-account @koemanhuis

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844