Hulp bij geldproblemen via initiatief ‘Vroeg erop af Hoorn’

27 mei 2020 15:45
Hulp bij geldproblemen

Hulp bij geldproblemen kan door de Gemeente Hoorn in een vroeger stadium worden aangeboden met het initiatief ‘Vroeg erop af Hoorn’.

Deze actie moet geldproblemen bij de inwoners sneller in beeld brengen en zo kunnen betalingsproblemen vroeg gesignaleerd worden. Het initiatief is een samenwerking met wooncorporatie Intermaris, drinkbedrijf PWN en zorgverzekeraars.

“Als wethouder wil ik proberen uiteindelijk met zoveel mogelijk partijen aan de slag te gaan”, vertelt Kholoud Al Mobayed aan WEEFF Radio. “Als het werkt gaan we ook andere partijen benaderen. Dan denk ik ook aan grote partijen, zoals de belastingdienst.”

Verloop van het hulp traject

Wanneer het zichtbaar wordt dat iemand hulp nodig heeft, wordt via een applicatie contact gezocht met die persoon. Bijvoorbeeld door de samenwerking met wooncorporatie Intermaris is te zien of iemand een paar maanden een huurachterstand heeft. “Dan ziet de gemeente dat en dan neemt één van onze ambtenaren contact op met die persoon en vragen wij of we hulp kunnen bieden.”

De schuldhulpverlening is vrijwillig en vraagt inzet van degene die geholpen wordt. “Als iemand zelf zegt: ‘Ik wil met zo’n traject aan de slag’, betekent dat er een wil is en dat is belangrijk.”

Start initiatief

In 2018 heeft de gemeenteraad Hoorn een nieuw beleid vastgesteld voor de schuldhulpverlening. “Daar hadden wij nog geen beleid voor.” Toen in 2019 dat beleid in uitvoering was, deed de Rekenkamercommissie een onderzoek naar de schulddienstverlening in de gemeente Hoorn. Uit dat onderzoek kwamen een aantal aanbevelingen. Het college en wethouder Al Mobayed namen die aanbevelingen over. “Wij zijn nu hard bezig met de uitvoering.”

Corona crisis

Aan het begin van dit jaar werd ingeschat dat ongeveer 1.000 inwoners van Hoorn de schuldhulp nodig zouden hebben. Ondanks de corona crisis ziet wethouder Al Mobayed de aanvragen nog niet erg stijgen. Al denkt zij wel dat dat nog gaat gebeuren:“Ik verwacht helaas wel dat het einde van dit jaar 2000 mensen in Hoorn de hulp nodig hebben. Ik hoop dan ook dat mensen op tijd bij ons aan de bel trekken.”

Mensen in Hoorn met een laag inkomen kunnen op Hoorn.nl/laaginkomen meer informatie vinden. Voor de mensen die geldproblemen hebben, is op Hoorn.nl/hulpbijschulden informatie te vinden. Ook zijn hier contactgegevens beschikbaar.

Uitzending – 13 mei 2020

Wethouder Kholoud Al Mobayed vertelt over 'Vroeg erop af Hoorn'. Een initiatief dat geldproblemen bij inwoners sneller in kaart moet brengen.

Vroeg erop af Hoorn

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844