Huttendorp bron besmettingen bij basisscholen: ‘Kinderen huilend op het schoolplein’

26 augustus 2021 16:09

Meerdere coronabesmettingen onder begeleiders van het Huttendorp in Hoorn hebben ervoor gezorgd dat leerlingen op verschillende basisscholen vandaag en gisteren naar huis zijn gestuurd. Stichting Penta, koepel van twaalf Hoornse basisscholen, meldt besmettingen onder leerlingen van ten minste twee scholen. Brandhaard van de besmettingen lijkt een “handjevol” besmette vrijwilligers van het Huttendorp Hoorn, zo stelt de GGD volgens de scholen.

Het gaat volgens bestuurder Gea Koops om de scholen Bernardus van Bockxmeerschool en Het Kompas. Maar, zo stelt Koops, ook onder Jenaplanschool De Tandem en KC Het Fluitschip zouden besmettingen gemeld zijn. Stichting Talent, koepelorganisatie van onder meer Het Fluitschip, was vandaag niet bereikbaar voor commentaar. Basisschool De Tandem eveneens, maar stuurde gistermiddag volgens het Noordhollands Dagblad zo’n veertig leerlingen naar huis.

Op de Bernardus van Bockxmeerschool en Het Kompas zijn volgens Koops meerdere klassen uit voorzorg en op aanraden van de GGD naar huis gestuurd. Tot verdriet van veel leerlingen, die zin hadden om weer naar school te gaan. “Een aantal stond huilend op het schoolplein.”

Niet uit te sluiten

Jessica van der Bilt, directeur van stichting Netwerk, organisator van het jaarlijkse huttendorp, noemt de ontstane situatie ‘spijtig’. Maar, “dit is wat er, ondanks alle genomen maatregelen, blijkbaar toch kan gebeuren.”

Volgens van der Bilt zijn er “een handjevol, zo’n zes à zeven” besmettingen onder vrijwilligers gemeld. “Blijkbaar is dat niet uit te sluiten. We hebben dag en nacht nagedacht over hoe we het zo veilig mogelijk konden organiseren, ook in samenspraak met de gemeente. Vrijwilligers hebben hun uiterste best gedaan, we hebben heel veel maatregelen genomen.”

Zelftesten werd aangespoord, maar niet verplicht

Het Huttendorp Hoorn verwelkomde dit jaar 600 kinderen, waar dat er normaal zo’n 850 zijn. Aan het programma van de kinderen was volgens van der Bilt weinig aangepast. Met name de vrijwilligers hadden een ander Huttendorp dan normaal. Vrijwilligers sliepen thuis, feestjes werden overgeslagen.

Vrijwilligers zijn niet gecontroleerd op testen en/of vaccinaties. Wel werd er vanuit de organisatie aangespoord op het nemen van zelftesten, al werd daar niet actief op toegezien. “We gaan er niet naast staan”, zegt Van der Bilt. 

Op de vraag of Stichting Netwerk een te groot risico heeft genomen antwoordt Van der Bilt ontkennend: “Nee, dat risico vonden we aanvaardbaar.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405