Huttendorp Enkhuizen gaat dit jaar in andere vorm door

7 juli 2020 11:36
huttendorp

 Dit jaar staan er geen in elkaar getimmerde hutten op het grasveld bij het Wilhelminaplantsoen in Enkhuizen. Wel gaat het huttendorp, ondanks de coronamaatregelingen, in een andere vorm door. Deze week worden er allerlei activiteiten voor de deelnemers georganiseerd.

“Het gaat niet door op de manier zoals we dat altijd doen, want dat gaat helaas niet”, vertelt Jochem Hoven van Huttendorp Enkhuizen aan WEEFF Radio. “We hebben ons best gedaan om toch een programma neer te zetten. Dit omdat we het belangrijk vonden dat de kinderen die zich al hadden ingeschreven iets konden doen. Dat wilden we ook voor onze vrijwilligers.”

Een nieuwe invulling

Er werd nagedacht over wat wel kan. “Het vooruitzicht werd beter, omdat de regels al flink versoepeld zijn.” Zo was het al vrij snel duidelijk dat voor kinderen tot twaalf jaar de regels versoepeld werden. “Toen zijn we de plannen gaan aanpassen.” Met alle kinderen hutten bouwen zit er dit jaar alleen niet in. de Activiteiten zijn aangepast. “We hebben nu wat spellen bedacht. Het is eigenlijk een soort van sportdag, maar dan met andere elementen erbij.” Zo is er wel een onderdeel ‘hut bouwen’. “Maar die hut blijft ook niet staan en wordt aan het einde van de dag ontmanteld.” Andere activiteiten zijn bijvoorbeeld, een judo clinic, broodjes bakken en waterraket schieten. Ook zijn er kleinere spelletjes, zoals touwtje trekken.

Groepsindeling 

De spelletjes en activiteiten worden gedaan in groepjes van tien kinderen. “Normaal gesproken hebben we drie wijken in het huttendorp. Die hebben de kleuren groen, geel en blauw.” De kinderen komen nu per wijk op een bepaald dagdeel. “Een wijk bestaat uit 60 tot 70 kinderen. Die hebben we onderverdeeld in groepjes van tien kinderen. Die hebben allemaal een eigen begeleider.” Jochem legt uit dat de begeleider anderhalve meter afstand houdt van de kinderen. “Zo hebben wij dat plan ingeleverd bij de veiligheidsregio. Uiteindelijk kregen we goedkeuring voor ons plan, dus toen konden we gaan organiseren.”

De deelnemers

Eigenlijk wilde Huttendorp Enkhuizen dit jaar uitbreiden vertelt Jochem. Er moest een vierde wijk bij komen. Wijk rood. “Die plannen zijn niet aan de orde geweest. Op het moment van de lockdown hadden we 190 inschrijvingen. Daarvan zijn er een aantal afgevallen, omdat sommige mensen bijvoorbeeld de vakantie gingen omzetten.” Jochem vertelt dat er voor dit jaar 173 deelnemers zijn. “De inschrijving is gestopt, dus daar blijft het bij. Wij zijn er erg blij mee dat de meeste kinderen er toch voor hebben gekozen om aan deze vorm ook mee te willen doen.”

De vrijwilligers 

Ook niet alle vrijwilligers doen mee dit jaar. “We hebben er zo veel mogelijk ingedeeld. Een aantal haakte ook af, want die hadden zich gewoon heel erg verheugd op lekker timmeren en pallets smijten.” Jochem legt uit dat de vrijwilligers vooral jongeren zijn. Een aantal daarvan kon vanwege corona niet werken. “En die kunnen nu wel werken. Voor alle onderdelen hebben we genoeg vrijwilligers. We zitten nog steeds op 40 vrijwilligers en die zijn al verdeeld over de groepjes en over de dagdelen. Zo kan iedereen toch voldoende genieten.”

Jochem roept mensen wel op om niet langs te komen om te kijken bij de activiteiten. “Wij willen ons helemaal richten op de kinderen en geen mensen hoeven aanspreken of wegsturen als zij door de activiteiten heen lopen.”

Uitzending – 1 juli 2020

Jochem Hoven vertelt over hoe Huttendorp Enkhuizen dit jaar doorgaat in een andere vorm.

5848

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844