Huurdersvereniging Bloemenbuurt heeft onlangs haar oprichtingsvergadering gehouden. Veel bewoners waren er op af gekomen, onder meer om het bestuur te kiezen. Er werd van de gelegenheid gebruik gemaakt om een draagvlakmeting te doen. “Dit zou eigenlijk door de verhuurder moeten worden gedaan”, aldus Johan de Jong. Op de betreffende vergadering waren 70% van de aanwezige bewoners tegen sloop.
Een van de redenen die zijn aangedragen voor sloop is het hoge energiegebruik. Maar hier blijkt volgens de huurdersvereniging geen sprake van te zijn. “We hebben een steekproef door de wijk gehouden met het energieverbruik uit het jaar 2021. Onze wijk verbruikt gemiddeld 21% minder gas en 23% minder electra dan het landelijk gemiddelde van vergelijkbare woningen”, vertelt Johan de Jong.”Je kunt je wel voorstellen dat als deze woningen netjes gerenoveerd worden het energieverbruik nog verder omlaag zal gaan.”
Een ander aspect is de bouwkundige staat van de woningen. “Daarover zegt de heer Thomsen, hoogleraar bouwkunde, dat ze in een heel goede staat zijn voor de leeftijd waarin ze verkeren. Veel woningen hebben al nieuwe daken en zijn van binnen al gerenoveerd. Dus het is echt een kapitaalvernietiging van heb ik jou daar”, zegt Johan. “Daarbij is de participatie onjuist uitgevoerd”, vult Widia aan. “Er is geen enkele dringende reden tot sloop. Het is nu aan de gemeenteraad en B&W om hier rechtsgevolg aan te geven.”
In Enkhuizen worden momenteel huizen gereserveerd voor de resterende huurders in de Bloemenbuurt. Huizen waar mensen zonder een woning dus niet voor in aanmerking kunnen komen. “Ik kan eigenlijk niet in woorden uitdrukken hoe erg ik dit vind”, zegt Johan de Jong. “Wat ik zorgelijk vind is dat je mensen zes tot acht jaar voordat hun woning gesloopt wordt wil gaan verhuizen. Het lijkt alsof ze de buurt leeg willen hebben en dan voor de hele wijk ineens een vergunning aanvragen. Buren worden opgebeld met we hebben een huis voor je. Ze leuren gewoon met huizen om de mensen eruit te krijgen. Ik denk dat ze een bepaalde urgentie voelen door de notitie van de heer Thomsen.”
Volgens de huurdersvereniging hanteert Welwonen extra regels op het gebied van toewijzing van een woning. “Eengezinswoningen zijn voor drie personen of meer, terwijl in de wet alleen financiële criteria staan.” Hierdoor zouden huurders in de Bloemenbuurt niet meer naar een andere eengezinswoning kunnen. “Terwijl Welwonen al jaren een- en tweepersoonshuishoudens plaatst in elk vrijgekomen huis dat er maar is”, aldus Johan de Jong.
De huurdersvereniging heeft een gesprek gehad met de wethouder.”Die heeft ons verzekerd dat er geen leegstandswetvergunningen meer worden verstrekt. Dus ik vraag me af wat Welwonen gaat doen met de woningen die nu vrijkomen”, aldus Johan de Jong. De wethouder is van mening dat een bijeenkomst met Welwonen en de bewoners de lucht wellicht kan klaren. “Ik denk dat er dan heel veel emoties loskomen bij de bewoners. De wethouder zit in een spagaat. Welwonen is de enige woningcorporatie van Enkhuizen, maar hij is ook wethouder van ons burgers. En als ons schade toegebracht wordt door het handelen van Welwonen, dan vind ik dat de wethouder ook daar serieus naar moet kijken.”
Huurdersvereniging Bloemenbuurt heeft haar oprichtingsvergadering gehouden. Beluister het interview met Johan en Widia de Jong.
Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405