Icoonpanelen van Simon Koopman krijgen bij verwoeste kerk in Oekraïne een tweede leven

17 november 2023 20:10
Bron: NH/ Chantal Bos

Twee flinke panelen van Simon Koopman verhuizen binnenkort via speciaal transport naar Oekraïne. De 76-jarige icoonschilder uit Venhuizen schenkt de werken aan een door de oorlog volledig verwoeste kerk, in de buurt van Kiev. “Ze zijn er dolblij mee. Daar hebben ze niets meer.”

Koopman schildert al tientallen jaren iconen en geeft ook cursussen. Iconen zijn religieuze beelden die hun oorsprong hebben in de vroegchristelijke en Byzantijnse wereld. Eén van de cursisten is Tatiana Malysheva, die aan het begin van de oorlog samen met haar drie kinderen naar Nederland vluchtte. “Ze kwam hier ook schilderen en was verbaasd dat hier ook iconen worden geschilderd. In Oost-Europa gebeurt dat veel meer. Tijdens het schilderen hangt er een tedere rust in het atelier en dan komt ze helemaal tot rust.”

Iedere week op haar vrije dag, sluit ze aan bij de andere cursisten. “Ik kijk er echt naar uit. Het is fijn ook andere mensen te ontmoeten”, zegt ze. 

Kerk compleet verwoest

Van Tatiana hoorde Koopman het verhaal over de kerk St. Dmytro Sulugunsky in Kodaky, zo’n 30 kilometer van Kiev vandaan. “Die kerk was zo verwoest dat hij niet meer te redden viel. Hij wordt nu herbouwd, de fundering is inmiddels gestort.” Er vlakbij is nu een tijdelijke noodkerk.

Tijdelijke noodkerk in Kodaky, Oekraïne

Koopman was ontdaan door het verhaal en besloot twee van zijn panelen te schenken. De werken zijn respectievelijk 3,65 meter en 2,75 meter breed en op de panelen staan profeten en apostelen. “Ik heb ze zo’n twaalf jaar geleden gemaakt. Ik kreeg ooit per post een enveloppe – ik weet niet van wie – met allemaal afbeeldingen van deze profeten en apostelen. En de panelen vond ik een keer bij mijn voordeur. Veel mensen weten wel dat ik iconen schilder. Zo zie je maar dat er heel bijzondere dingen met deze panelen kunnen gebeuren.”

De panelen gaan binnenkort via speciaal transport naar Oekraïne. “Ons huis staat te koop en meenemen was niet bepaald een optie. Dus ik ben blij dat ik dit kan doen. Tatiana is laatst even terug geweest en heeft bij de nieuwe kerk afbeeldingen van de panelen laten zien. Die mensen zijn er dolblij mee, want daar hebben ze niets meer. Dat doet me goed.”

Tatiana aan het werk aan een icoon voor het paneel wat gedoneerd wordt

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844