IJskoningin van Peking voltooit sprookje: Irene Schouten óók de beste op massastart

19 februari 2022 10:05

Irene Schouten heeft op de Olympische Spelen voor een unicum gezorgd. De schaatsster uit Hoogkarspel won de massastart in Peking. Daarmee wint ze haar derde gouden medaille op de Spelen en pakt ze op alle vier de afstanden waar ze aan meedeed een plak. Nog nooit presteerde een Nederlander zo goed op de Winterspelen.

De halve finale op de massastart kwam Schouten gemakkelijk door. Zonder al te veel energie te verspillen eindigde ze daarin als vierde en won ze een tussensprint. In de finale moest Schouten in een zenuwslopende slotfase afrekenen met Ivanie Blondin. In de laatste meters kwam ze voorbij de Canadese en greep ze de overwinning.

Met haar gouden medaille is Schouten de meest succesvolle Nederlandse Olympische sporter op één editie van de Winterspelen. Yvonne van Gennip presteerde het in 1988 om in Calgary drie keer goud te winnen en Ard Schenk deed hetzelfde in 1972. Schouten doet daar nog een schepje bovenop met drie keer goud en één keer brons.

Eerder won Schouten goud op de 3.000 meter en de 5.000 meter. Op de ploegenachtervolging moest de Noord-Hollandse genoegen nemen met het brons.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405