In 2021 wonnen jongeren nieuw skatepark in Hoorn: maar waar blijft het? 

7 april 2023 06:15
Bron: Tom de Vos

Het plan won in 2021 unaniem de Hoornse initiatievenmarkt: een nieuw, groter skatepark in de stad bedacht door drie Hoornse jongeren Toni, Tycho en Roos. Maar wanneer ze er kunnen skaten, is nog de vraag. Anderhalf jaar later wordt er nog altijd gezocht naar een geschikte locatie. 

Na een oproep van de gemeente Hoorn deelden dertig inwoners via het platform Voor een Mooie Stad hun ideeën voor een nóg mooier Hoorn. Acht van die ideeën haalden het tot de Initiatievenmarkt. Unaniem werd er zowel door het publiek als de Hoornse gemeenteraad gekozen voor het nieuwe skatepark, bedacht door Toni (12), Tycho (12) en Roos (14). Ze hadden toen al schetsen gemaakt hoe zij het nieuwe park voor ogen hadden.

Gisteravond kwam de werkgroep bijeen in de raadszaal van het stadhuis in Hoorn. Om te praten en inzichten te innen. De afgelopen weken is er een enquête gehouden over waar het skatepark in het Julianapark moet komen. Bureau De Wijde Blik, die het participatietraject regelt namens de gemeente, kwam gister met de eerste resultaten. Zo’n 700 mensen vulden de vragenlijst is.  

Tekst gaat verder onder de kaart.

Drie mogelijke locaties skatepark in Hoorn

De groep skaters, BMX’ers en steppers bestaat uit zeker zo’n twintig jongeren. Ook Tycho (13) zit in de zaal die in 2021 de initiatievenmarkt won. Maar door een botbreuk in zijn elleboog, staat steppen voor hem op een laag pitje. Toch is hij nog steeds enthousiast en heeft hij samen met anderen wel wensen hoe het eruit kan komen te zien:

Tekst gaat door onder de video.

De jongeren zijn dit jaar weer aan de slag gegaan, nadat het proces stil kwam te liggen. Eerst moet nu het locatieonderzoek worden afgerond, zo legt wethouder Dick Bennis uit over het proces (tekst gaat door onder de video):

Omdat er meerdere kleine skateparken door Hoorn zijn, en de grootste in het Julianapark sterk verouderd is, is dat de beoogde nieuwe plek voor een groter en moderner skatepark. Vorig jaar werden er drieëntwintig mogelijke locaties geanalyseerd. De bestaande locatie in het Julianapark valt af, omdat deze te dicht bij een appartementencomplex ligt waar bewoners al jarenlang overlast ervaren

Voor de zomer wordt er een voorstel gedaan aan de raad. Zij beslist dan op welke plek het skatepark gaat komen. Bedoeling is dat het nieuwe skatepark in 2024 gebouwd wordt.  

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844