In het kleinste gehucht van het land is het paradijselijk wonen

14 maart 2024 20:02
Bron: NH Media / Michiel Baas

Broers Klaas en Roelof op den Kelder uit De Weere wijzen naar het verkeersbord, dat aan het begin van de straat staat. En hoewel ze de zin al honderden keren hebben uitgesproken, volgt er toch weer een lach. “Kijk, de weg naar het paradijs loopt dood.” De twee wonen al hun hele leven in het kleinste gehucht van Nederland aan de straat genaamd Paradijs, waar het volgens hen paradijselijk wonen is.  

Klaas (links) en Roelof op den Kelder, op het Paradijs

In De Weere – het dorp tussen Abbekerk en Hoogwoud – is het over het algemeen al niet druk. Maar de échte, haast paradijselijke rust, vind je in het bescheiden buurtschap tussen De Weere en De Gouwe. Want in Paradijs – het nu nog uit vijf huizen bestaande straatje – domineert rust.

‘Mooiste straatnaam’

Het paradijs is volgens de joodse, christelijke en islamitische overlevering een oord waar het leven heerlijk is, met overvloed en zónder ziekte, rampspoed of dood.. Sandii Zachte woont nu anderhalf jaar aan Paradijs: die in De Weere dus.

“We wonen hier ook echt in het paradijs”, zegt ze. “En het is de mooiste straatnaam die er is. Mooier vind je ze toch niet? Het is hier zo fijn. We kijken vrij uit op wilgenbomen, op koeien, soms op ganzen of schapen. Het is hier stil, maar dat vind ik heel lekker. Als mensen hier komen zeggen ze ook vaak: ‘je woont hier echt in het paradijs!'” 

Tekst gaat verder onder de foto.

Het Paradijs in De Weere

De stilte, de rust. De broers Klaas (81) en Roelof (79) op den Kelder weten niet beter. Hun leven lang wonen ze aan Paradijs. Vader bestierde één van de drie boerderijen en pas in de jaren 60 van de vorige eeuw werden huis nummer vier en vijf gebouwd, toevallig ook de woningen van de broers, die naast familie ook buren van elkaar zijn. Forse uitbreiding is aanstaande, want achter het ouderlijk huis van de Op den Kelders worden nog eens twee nieuwe huizen gebouwd. 

Ze waren thuis met acht kinderen, de Op den Kelders. “Vader kwam in 1904 in de boerderij, die in 1866 is gebouwd. Vroeger voetbalden we op de Bullewoid, zo noemden we het landje hierachter”, haalt Roelof herinneringen op. 

‘Kleinste gehucht van Nederland’

Even later haalt Atie – de vrouw van Klaas – oude krantenknipsels tevoorschijn. ‘In Noord-Holland ligt een aards Paradijs’, staat er. Met daarboven: ‘kleinste gehucht van Nederland’. “Ik heb wel eens de indruk gehad dat mensen hier alleen maar kwamen wonen vanwege de naam. Dat ze konden zeggen dat ze in het paradijs woonden. Die zijn nu weer uit elkaar, dus zo’n paradijs was het blijkbaar niet”, zegt ze met een knipoog. 

Ze staat buiten met haar man Klaas. Met een – inderdaad – haast paradijselijk uitzicht voor zich. Links een bomenrij die naar De Gouwe leidt, voor zich een vrij uitzicht met weilanden die leiden naar De Gouwe. “Dit uitzicht went nooit, prachtig toch?!”

Tekst gaat verder onder de foto.

Wat is de meest bijzondere straatnaam van West-Friesland?

De West-Friese redactie is in de straatnamen gedoken. Je hebt in Hoorn de Pieter de Poepsteeg, Tussen Hel en Vagevuur, Vette Knol in Enkhuizen en Boenluif in Hoogwoud. Maar wat is de meest bijzondere of grappige straatnaam van West-Friesland? En wie verdient het om een straat naar zich vernoemd te krijgen? Dat bepaal jij! Stuur je inzending in en laat een korte motivatie achter. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844