Indonesiërs schrijven brief aan gemeente over beeld J.P. Coen: ‘Onaanvaardbaar’

9 juni 2021 19:30

Afstammelingen van de vroegere bewoners van de Banda-eilanden in Indonesië willen dat het beeld van Jan Pieterszoon Coen op de Roode Steen wordt weggehaald. Dat schrijven ze in een brief aan de gemeente Hoorn. In de brief, die in handen is van NH Nieuws en WEEFF, wordt Jan Pieterszoon Coen verantwoordelijk gehouden voor de genocide op de Banda-eilanden in 1621.  

Op 20 mei 1893 werd het standbeeld van Jan Pieterzoon Coen onthuld op de Roode Steen in Hoorn. Al meer dan 100 jaar is er discussie over het beeld. Voor de één is Coen een held: een representatie van de sterke Hollandse handelsgeest en onderdeel van het cultureel erfgoed. Maar voor de ander is hij niets meer dan een moordenaar, verantwoordelijk voor de dood van duizenden onschuldige mensen. 

Brief aan gemeente

De afstammelingen vinden dat Jan Pieterszoon Coen verantwoordelijk is voor de genocide van hun voorouders op de Banda-eilanden in 1621. ‘We zien de acties van gouverneur-generaal Jan Pieterszoon Coen als een misdrijf tegen de menselijkheid, als een genocide’, staat er in de brief.

Ze vinden het ‘onacceptabel’ dat Coen in Hoorn wordt gezien als een held en dat het behoud van zijn beeld wordt ondersteund, is verder te lezen in de brief. Zij gaan dan ook officieel in protest tegen het standbeeld en verwijzen door naar de Universele Rechten van de Mens. 

De gemeente laat weten: “Het bericht is net binnen, dus het is wat vroeg voor een reactie. We nemen dit soort signalen uiteraard serieus mee in het verloop van de huidige stadsgesprekken en reageren eerst naar de afzenders zelf.”

Eerdere protesten

Vorig jaar op 20 juni ging het na een demonstratie tegen het standbeeld nog volledig mis. In de buurt van de demonstratie ontstonden er rellen en gooiden jongeren met bakstenen. En afgelopen 4 januari werd er nog door een onbekend persoon met stoepkrijt ‘Weg met JP Coen’ op de grond voor het beeld geschreven. 

De gemeente Hoorn is naar aanleiding van de discussie rondom het beeld van Jan Pieterszoon Coen bezig met stadsgesprekken over de inclusiviteit in de stad.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844