Influencer Joery geeft voorlichting op Hoornse school van overleden Dani (14)

16 november 2022 17:03
Bron: NH Nieuws / Michiel Baas

Influencer Joery Schenkers heeft vandaag een bezoek gebracht op het Oscar Romero in Hoorn om voorlichting te geven over onder andere wapenbezit. Het gaat om de school waar eind vorige maand leerling Dani (14) werd neergestoken door een 16-jarige jongen. Later overleed hij aan zijn verwondingen. Het bezoek van Schenkers is opgezet in samenwerking met 0229 Jongerenwerk.

In totaal hebben twintig klassen vandaag van de influencer, die 117 duizend volgers heeft op Instagram, een voorlichtingsles gekregen. De zeshonderd leerlingen leerden niet alleen over de gevolgen van wapenbezit, maar ook over hoe om te gaan met sociale media.

“Joery is ‘hot’ onder de leerlingen”, vertelt teamcoördinator en jongerenwerker Jerrol Lashley. “Dit is een methodiek die we al eerder hebben getest op een andere school. Dat bezoek was heel succesvol en sloeg goed aan bij de leerlingen.” Daarom is in overleg met het Oscar Romero ook hier voor een presentatie van Joery gekozen.

Van strafblad tot jeugddetentie

Zo hebben de leerlingen te horen gekregen wat er zou kunnen gebeuren als je gepakt wordt met een wapen, dat je daar een strafblad door kan krijgen, en misschien een Halt-straf of zelfs jeugddetentie. En dat het moeite kan kosten om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te krijgen.

Oscar Romero halfstok

Ondersteuningscoördinator van het Oscar Romero Joris Lemckert benadrukt dat dit maar een klein gedeelte van de presentatie was, die verder over de gevaren van social media gebruik ging. Zulke voorlichtingen over legio onderwerpen vinden volgens hem regelmatig plaats op de school. Het deel over wapens is naar aanleiding van het incident in deze voorlichting opgenomen.

Niet bang of boos, wel verdrietig

De sfeer op de middelbare school is volgens de ondersteuningscoördinator ‘wel goed’ te noemen. “De leerlingen zijn niet bang om zich niet meer veilig te voelen, maar ze zijn wel verdrietig en onder de indruk door wat er gebeurd is”, vertelt Lemckert.

Ook gevoelens van woede ziet hij niet terug: “In het begin was er wel wat verontwaardiging, maar sinds de stille tocht van vrijdag is dat duidelijk gekanaliseerd. Het gevoel van ‘dit is niet oké, dit mag niet gebeuren’ is mooi tot uiting gekomen in een stil protest. Dat heeft wel gezorgd dat er iets is afgesloten.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405