Oogstfeest voor Opperdoezer Ronde: “Mooi blank, diepe ogen en een teer huidje”

4 juli 2024 06:30
Bron: WEEFF / Sander Huisman

De Opperdoezer Ronde is klaar om geoogst te worden. Al waren er door een slecht voorjaar en de vele nattigheid van de laatste tijd zorgen over de kwaliteit. Maar er blijkt genoeg reden om toch een oogstfeest te houden, zo vertelt teler Jan Klaver. “Ze zien er mooi uit.”

De aardappel uit Opperdoes heeft een beschermde status. Zoals we dat van kazen kennen of wijnen. Slechts enkele aardappels hebben dit, en in Nederland is de Opperdoezer Ronde de enige. Tevreden trekt de teler er een paar uit de grond. In één zin omschrijft hij de karakteristieke eigenschappen van de aardappel. “Mooi blank, diepe ogen en een teer huidje. Even borstelen en je kan ze zo met schil en al koken.”

Van heinde en verre komen mensen naar het oogstfeest. “Er waren zelfs mensen uit Rotterdam. Die wisten niet eens hoe aardappels groeien. Hadden ze nog nooit gezien. Ze hebben ook geproefd en dat beviel ze wel”, vertelt Klaver lachend.

Er zijn nog 13 telers over in Opperdoes. Minder dan vroeger, maar zorgen maakt de teler zich nog niet. “Er zijn nog fanatiekelingen die het leuk vinden. Die blijven wel.”

Verslaggever Sander Huisman sprak met Jan Klaver en Jan Schouten. Een teler en een cateraar. Over de oogst en het bereiden van de aardappel uit Opperdoes.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844