Informatiebijeenkomsten warmtenet geven op belangrijkste vragen geen antwoord

24 november 2021 11:38
Buurtwarmte Hoorn

December 2019 is besloten tot een warmtenet in het centrumgebied van de Kersenboogerd. Afgelopen week vonden de twee eerste online informatie bijeenkomsten plaats. “Circa 180 geïnteresseerden, voornamelijk huiseigenaren hebben dit bezocht,” vertelt Tim Zaal. “Tevens had ik de indruk dat meer mensen van buiten de wijk aanwezig waren.”

De gemeente, Intermaris en HVC gaan er volgens Zaal vanuit dat het huidige scenario de beste oplossing is. Zelf vindt hij het een gemaksoplossing en zijn er naar zijn mening betere alternatieven voorhanden. “Begin eerst nu eens met het beter isoleren van huizen.”

1 miljoen extra nodig om huurverhoging tegen te gaan

Op de belangrijkste vragen is nog geen antwoord. “Er is geen enkel bedrag genoemd. We weten dus nog niet wat het gaat kosten.” Voor de huurders blijft volgens Zaal onzekerheid over de huur. Wel heeft de gemeente gisteren tijdens de commissievergadering besproken 1 miljoen euro uit te trekken om een huurstijging te voorkomen.

“Huiseigenaren moeten een aansluitbedrag betalen. In het land gaan bedragen rond van tussen de 4.000 en 6.000 euro. En het tarief is zo opgebouwd dat je veel meer vastrecht betaalt, waardoor je maar weinig kunt besparen,” aldus Zaal. Op Warmtenethoorn.nl valt te lezen dat huurders een kostenberekening kunnen ontvangen van hun huidige en toekomstige situatie. Dit kan vermoedelijk via het contactformulier.

Isoleren

Tim Zaal adviseert de huiseigenaren de komende tijd alle kieren van hun huis dicht te maken. “De huizen uit de jaren ’80 geven gemiddeld 15 tot 20% warmte weg aan het heelal. Vooral bij de aansluiting tussen het dak en de stenen constructie. Isolatie en dubbel glas zijn vaak het meest profijtelijk.”

Uitzending – 20 november 2021

Twee jaar na het besluit tot een warmtenet in de Hoornse wijk Kersenboogerd vonden afgelopen week de twee eerste online informatiebijeenkomsten plaats. De belangrijkste vragen bleven echter onbeantwoord. Beluister het interview met Tim Zaal hierover.

Informatiebijeenkomsten warmtenet geven op belangrijkste vragen geen antwoord

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405