Initiatief voor bloemenlint in Hoorn: “Ik heb nog voor 200 vierkante meter bloemzaden”

11 mei 2023 20:03

In Hoorn is een initiatief ontstaan om een zogeheten bloemenlint aan te leggen langs de dijk. Deze strook van honderden meters, waar nu gras en onkruid groeit, kan volgens initiatiefnemer Alex Pierlo een mooie aanvulling zijn op het nieuwe strand en de hangende bloembakken in de lantaarnpalen. “Ik denk dat dit een super-promotie kan zijn voor de stad”, zegt hij.

De 67-jarige inwoner uit Hoorn is gepensioneerd en loopt daarom naar eigen zeggen zo’n vier keer per week een ronde door zijn woonplaats. “Regelmatig valt me dan wat op. Bijvoorbeeld deze dijk, wat in mijn ogen de uitstraling heeft van een dood vogeltje”, vertelt Alex Pierlo. “Omdat het nog nieuw is en ze druk bezig zijn om verderop het stadsstrand te bouwen, denk ik niet dat er gras gezaaid is. Maar het onkruid kruipt nu wel allemaal omhoog.”

Mede hierom kwam hij met het idee om op deze strook van enkele honderden meters een bloemenlint aan te leggen. Naast het fonkelnieuwe stadsstrand dat opgeleverd moet worden, zou dit volgens de Horinees een extra promotie voor de stad Hoorn kunnen zijn.

Het verkeer in de richting van Alkmaar komt ter hoogte van Stompetoren een zelfde bloemenlint tegen. “Omdat onze dochter in Alkmaar woont, rijden wij er regelmatig langs. Dat ziet er gewoon schitterend uit en is heel kleurrijk. Ik denk dat het voor Hoorn ook zeker iets kan zijn, en voor een gemeente is het qua kosten een kleinere moeite dan als mensen het particulier doen”, licht Alex toe, die na het plaatsen van zijn initiatief veel positieve bijval heeft gekregen van andere inwoners uit Hoorn.

Belangrijk voor bijen

Een van de inwoners die het idee voor een bloemenlint ondersteunt, is Arjan Buur. De 49-jarige inwoner van Hoorn zorgde twee jaar geleden al voor een aantal ‘bloemenbommetjes’ in de gemeente, waarbij er honderden zaden werden geplant met andere enthousiastelingen. “Dit is vrij simpel te realiseren.”

“Dit ziet er gewoon schitterend en heel kleurrijk uit”

Initiatiefnemer Alex

Op het bericht van de initiatiefnemer reageerde Arjan door te zeggen dat hij thuis nog ongeveer een kilo bloemenzaad heeft liggen, goed voor ongeveer 200 vierkante meter aan bloemen. “Het is simpelweg heel belangrijk om genoeg van dit soort plekken te hebben”, gaat Buur verder. “De laatste jaren sterven steeds meer bijensoorten uit en de bij is ontzettend belangrijk voor ons voedsel. Ook staat het nog eens heel leuk, door alle verschillende kleuren in de bloemen.”

Contact met gemeente

Buur weet alleen niet of de voorgestelde plek een geschikte locatie is om het bloemenlint neer te leggen, omdat er veel mensen langs de dijk lopen. “Misschien dat een rustigere plek beter is”, zegt hij. “Maar eerst moeten we weten of de gemeente Hoorn openstaat voor dit initiatief. En of zij mee willen helpen, door bijvoorbeeld een graafmachine in te zetten die een geul graaft waar de zanden ingeplant kunnen worden. Wat ze hierbij zeker moeten garanderen, is dat er niet gemaaid wordt in de maand mei.”

Vanwege zijn ‘bloemenbommetjes’ heeft Arjan Buur de laatste jaren contact gehouden met het groenbeheer van de gemeente Hoorn. Hij en Alex hebben vanmiddag al contact met elkaar opgenomen over het initiatief. Maandag wil Arjan navraag doen bij het groenbeheer, of de betrokken wethouder. “Dit moeten we gewoon doen, wat mij betreft.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844