Inloophuis Pisa blijft ondanks gesloten deuren bereikbaar

10 december 2021 08:04
Pisa

Inloophuis Pisa houdt sinds vorige week de deuren gesloten om het coronavirus buiten te houden. “Een heel moeilijk besluit,” aldus Susanne Dekkers. “We wilden gehoor geven aan de oproep zoveel mogelijk thuis te blijven maar dat betekent ook dat we minder ondersteuning kunnen bieden. Je beperkt de mogelijkheid om anderen te ontmoeten. Maar tegelijkertijd wil je de mensen ook beschermen.”

Inloophuis Pisa maakt veel gebruik van vrijwilligers. “In ons huis worden mensen met kanker ontvangen door gastvrouwen en -heren en activiteitenbegeleiders. Dit zijn allemaal vrijwilligers. Dinsdag tijdens de Nationale Dag van de Vrijwilliger hebben we iedereen in het zonnetje gezet met een bus Odekoeken.” Ook tijdens de beluren zijn het vrijwilligers die een luisterend oor bieden. “We willen mensen met kanker hiermee steun te geven en hopen dat ze er veerkracht uit halen. Ook de diverse activiteiten waaronder yoga, massage en het creatief atelier worden door vrijwilligers verzorgt. “Dat zijn mensen die dit uit huis kunnen of hier een opleiding voor hebben gevolgd.”

Vrijwilligersprijs Hoorn 2021

Vandaag kreeg vrijwilliger Mariska Verhaar van wethouder Kholoud Al Mobayed te horen dat zij samen met vrijwilligersorganisatie Waal Handjes de winnaar is van de Vrijwilligersprijs Hoorn 2021. “Vrijwilligers zijn op een heleboel fronten actief, maar ze hebben een ding gemeen: ze geven het leven van veel mensen extra glans. Heel hartelijk bedankt voor het mooier maken van onze gemeenschap,” aldus wethouder Kholoud Al Mobayed.

De voorkeur bij zowel het publiek als de jury viel voor de categorie Vrijwilliger op Mariska Verhaar. Mariska kwam zelf als kankerpatiënt bij Inloophuis Pisa terecht. Sinds vijf jaar doet ze daar vrijwilligerswerk. Eerst als gastvrouw, nu als assistent-coördinator en begeleidt ze lotgenoten. Mariska is zeer vereerd dat ze uitgeroepen is tot Vrijwilliger Hoorn 2021: “Ik vind het erg leuk dat ik nu Vrijwilliger Hoorn van 2021 ben, al doen we het echt samen, dus deze waardering is voor iedereen bij Inloophuis Pisa!”

Mensen die normaal langs zouden komen worden gebeld

Vrijwilligers krijgen een driedaagse training in gesprekstechnieken, inzicht in rouw en hoe het is om ziek te zijn.” Ook gedurende de tijdelijke sluiting van het inloophuis zijn de vrijwilligers actief. “Mensen die normaal langs zouden komen worden nu gebeld om te horen hoe het gaat. Omdat ze een laag immuunsysteem hebben zijn ze extra kwetsbaar. Om die reden kunnen ze niet gevaccineerd worden. Hierdoor blijven ze meer thuis en zijn extra voorzichtig.”

Enkele lotgenotengroepen hebben ervoor gekozen de bijeenkomsten online voort te zetten. “Sommigen hebben het even uitgesteld in de hoop dat er in januari weer meer mogelijk is. Maar er worden ook Zoom meetings georganiseerd.”

Aan de slag als vrijwilliger

Vaak is er sprake van een persoonlijke motivatie om aan de slag te gaan als vrijwilliger. “Veel van hen hebben zelf te maken gehad met kanker of in hun omgeving en hebben de waarde van een inloophuis ervaren. Op deze manier willen ze iets betekenen voor hun medemens. 1 op de 3 mensen krijgt kanker. Dat wil zeggen dat iedereen er mee te maken krijgt.” De eerste keer een inloophuis binnenstappen kan lastig zijn. “Soms is het goed dit samen met iemand te doen of af te spreken met een gastvrouw of -heer die men al kent. Maar na de eerste keer horen we vaak, als ik dit eerder had geweten was ik eerder gekomen.”

Wie actief wil worden als vrijwilliger voor Inloophuis Pisa kan dit kenbaar maken via susanndekkers@inloophuispisa.nl. Inloophuis Pisa houdt telefonisch spreekuur op maandag en woensdag van 13.00 tot 15.00 en op dinsdag, donderdag en vrijdag via telefoonnummer 0229-758531.

Uitzending – 8 december 2021

Inloophuis Pisa houdt sinds vorige week de deuren gesloten om het coronavirus buiten te houden. Wel is men telefonisch bereikbaar. Beluister hier het interview met Susanne Dekkers.

Inloophuis Pisa blijft ondanks gesloten deuren bereikbaar

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844