Inloophuis Pisa vertrekt naar Het Grote Oost, een week gesloten vanwege verhuizing

20 juni 2024 10:04
Door Erik Bout
Bron: WEEFF / Erik Bout

PISA, het Hoornse centrum voor leven met en na kanker, sluit van 22 tot 30 juni haar deuren in verband met verhuizing. Normaal gesproken is Huis PISA vrijwel dagelijks geopend. Maar in die negen dagen van de maand zijn er geen activiteiten of bijeenkomsten. Die slechts korte onderbreking is een meevaller. In 2023 leek het er nog op dat PISA noodgedwongen voor langere tijd dicht zou moeten. 

Huis PISA is er voor mensen uit de regio met kanker en hun naasten ondersteuning met de intentie om hun emotionele veerkracht te vergroten. Professionals en vrijwilligers organiseren laagdrempelig allerlei activiteiten. Je kan er altijd zonder afspraak binnenlopen. Het centrum organiseert ook thema- en lotgenotenbijeenkomsten. Ook wordt er psychosociale hulp geboden.

Op 1 juli al weer open op Het Grote Oost

Coördinator Hans Metten kijkt om zich heen in het oude pand van PISA op de Hoornse Draafsingel. “Gisteren was op deze lokatie voor het laatst yoga, zojuist nog voor het laatst mindfullness. En morgen voor het laatst ‘zing je blij’. Hij klopt op een kartonnen doos. “Maar ik ben al een tijdje bezig met verhuizen.” Hij wijst naar een tweedeurs Fiatje 500. “Ik ben al minstens twintig keer heen en weer geweest naar het nieuwe Huis PISA. En als alle spullen over zijn moeten we natuurlijk alles inrichten. Dat wordt nog best een klus. We gaan op maandag 1 juli al weer open op Het Grote Oost.”

De verhuizing was noodzakelijk omdat huurcontract van PISA op de Draafsingel verliep en niet kon worden verlengd. Gemeente Hoorn en woningcorporatie Intermaris konden pas oplossingen bieden vanaf 2025. “Daar waren we natuurlijk blij mee, maar dan hadden we toch een hele tijd dicht gemoeten”, zegt Metten. “En voor ons en voor onze doelgroep was dat geen oplossing.”

“Ik ben niet gelovig, maar dit was een Godsgeschenk”

In november 2023 diende zich een nieuwe mogelijkheid aan. Metten: “Ik zou het niet anders kunnen beschrijven dan dat er een engel uit de hemel kwam. Zo voelde dat echt. We kregen die prachtige lokatie op Het Grote Oost aangeboden. Daar konden we onze activiteiten zonder pauze, op die ene verhuisweek na, voortzetten. Ik ben niet echt gelovig, maar dat was een Godsgeschenk.” Metten pakt een doos en wurmt die voorzichtig in de kofferbak van het Fiatje. “We gaan er geen grootse opening van maken, maar meteen door met de lotgenotengroepen en de inloop. We gaan natuurlijk wel stilstaan bij de verhuizing, maar dat doen we bij ons vijftienjarig bestaan in oktober.”

Veel hulp van bedrijven en particulieren

De door Metten genoemde engel was overigens niet de enige. “Ongelofelijk wie er allemaal hebben geholpen. Vele bedrijven en particulieren. We hebben een een spiksplinternieuwe keuken gekregen. En meubilair. En prachtige schuifdeuren, zodat de ruimte in het nieuwe Huis PISA efficiënt kan worden gebruikt. We zijn echt heel dankbaar. Maar het mooiste blijft dat we zonder onderbreking door kunnen met onze programma’s en activiteiten”.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844