Innovatie in de zorg noodzaak: “Als we het werk blijven doen zoals we het altijd deden dan gaan we het niet redden”

27 januari 2023 10:30
Omring

Met te weinig mensen die in de zorg werken en een toenemende vergrijzing zien zorginstellingen zich voor uitdagingen gesteld. “Als we het werk blijven doen zoals we het altijd deden dan gaan we het niet redden”, vertelt Hanneke Bonfrer van Omring. Steeds vaker wordt er gebruik gemaakt van innovaties. “Dat is niets minder dan alles wat je nieuw of anders gaat doen om dingen te verbeteren. Wij doen dat voor de cliënten van Omring. En ook om het werk voor de medewerkers makkelijker te maken.”

Een voorbeeld van een zorginnovatie is een automatische medicatiedispenser. “Voorheen kwam de verpleegkundige meerdere keren per dag om de pillen aan te reiken. Dat hoeft nu niet meer”, legt Bonfrer uit. “Ook is het bijvoorbeeld mogelijk om op afstand een wond te beoordelen. Dat scheelt reistijd voor de patiënt en de mantelzorger.” Ook doet Omring een proef of met een robot mensen uit bed geholpen kunnen worden.

Innovatiepanel

Een innovatiepanel bestaande uit de cliëntenraad en een afvaardiging van alle afdelingen en disciplines kijkt naar kansrijke innovatieve oplossingen. Omring merkt dat zowel de cliënten als het personeel moet wennen aan de innovaties. “Om ze hiermee vertrouwd te maken en dingen uit te proberen hebben we een e-skills lab ingericht. Een ruimte die vol staat met verschillende technologische hulpmiddelen”, aldus Bonfrer.

Sommige innovaties geven een stukje zelfstandigheid terug aan de cliënt. “Maar er zijn ook cliënten die er moeite mee hebben dat de verpleegkundige minder vaak langs komt”, vertelt Hanneke Bonfrer. “Maar we staan voor een enorme uitdaging. Er zijn nu al te weinig mensen die in de zorg werken. Dat tekort gaat alleen maar oplopen.”

Uitzending – 21 januari 2023

Innovatie in de zorg is een noodzaak. "Als we het werk blijven doen zoals we het altijd deden dan gaan we het niet redden." Beluister het interview met Helen Bonfrer.

Innovatie in de zorg noodzaak: "Als we het werk blijven doen zoals we het altijd deden dan gaan we het niet redden"

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405