Intensieve landbouw volgens documentaire de oplossing voor meer biodiversiteit

14 april 2023 17:11
Paved Paradise still uit trailer
Bron: Still uit trailer

Hoe gaan we tien miljard monden voeden in 2050? Daar draait de documentaire Paved Paradise om, die zondag te zien is in Cinema Enkhuizen en Cinema Oostereiland. Na jarenlang voor Volkskrant en Vrij Nederland te hebben geschreven is bioloog Hidde Boersma nu documentairemaker: “Via geschreven artikelen is het heel moeilijk te overtuigen. Bij film laten mensen veel sneller hun zwart-wit kijk achterwege.”

In de documentaire Paved Paradise gaat Boersma op zoek naar een oplossing om de gehele mensheid van eten te voorzien en tegelijkertijd de biodiversiteit in stand te houden. “In de discussie over de toekomst van de landbouw gaat het over bestrijdingsmiddelen, kunstmest en water. Maar nooit over de hoeveelheid land die we gebruiken”, aldus Boersma.

“Hoe meer land we gebruiken om ons voedsel te telen, hoe minder land er vrij is voor natuur. Om de planeet te redden is er hoog intensieve landbouw nodig omdat dit heel efficiënt gebruik maakt van het land waardoor er meer ruimte overblijft voor de natuur.”

Volgens Boersma schuift het huidige beleid op richting biologische landbouw: “Dat heeft dertig procent minder opbrengst waardoor je veel meer land nodig hebt voor dezelfde hoeveelheid voedsel. Dus dit lijkt juist slechter voor de biodiversiteit te zijn.”

Geen bestrijdingsmiddelen

Boersma denkt dat landbouw zonder bestrijdingsmiddelen een utopie is. “Zonder bestrijdingsmiddelen halveert de opbrengst waardoor je twee keer zoveel land nodig hebt. Dus moet je je afvragen wat de meeste schade geeft. Het extra land of de bestrijdingsmiddelen.”

Tijdens zijn zoektocht naar een oplossing eindigt Boersma in Costa Rica. “Het enige land op de wereld dat als beleid heeft landbouw te concentreren op haar meest vruchtbare grond. De afgelopen veertig jaar hebben ze hiermee hun natuur weten te verdubbelen, terwijl ook hun voedselproductie omhoog is gegaan. In Nederland is Enkhuizen de exponent hiervan met al haar zaadveredelingsbedrijven.”

De documentaire Paved Paradise is zondag om 10.30 uur in Cinema Enkhuizen te zien en om 14.00 uur bij Cinema Oostereiland in Hoorn.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844