Internationale aandacht voor vijf gestolen schilderijen uit Medemblik die teruggebracht zijn

22 oktober 2023 15:00
Bron: NH Nieuws

Het nieuws dat de vijf gestolen schilderijen uit het voormalig stadhuis in Medemblik weer terecht zijn heeft ook internationaal hoge ogen gegooid. De Amerikaanse nieuwszender CNN bracht het verhaal onder de aandacht en noemt detective Arthur Brand ‘de Indiana Jones van de kunstwereld’.

De Amerikaanse zender schrijft het volgende: “Vijf gestolen schilderijen uit het voormalig stadhuis in het kleine kunstplaatsje Medemblik in Noord-Holland zijn teruggebracht. Dit gebeurde via een ongewone thuisbezorgservice bij een kunstdetective, zo’n 64 kilometer bij Amsterdam vandaan.”

Die detective is Arthur Brand. De historische werken werden op vrijdag 13 oktober afgeleverd voor zijn deur. Op 2 september verdwenen de schilderijen uit het voormalig stadhuis. Ook werd een barometer en kroonluchter meegenomen. De schilderijen zijn boven water, maar de barometer en kroonluchter zijn nog altijd zoek.

In het interview met CNN vertelt Brand dat de kunstrovers het mogelijk benauwd kregen en dat de politie hen wellicht al op de hielen zat. “Je kunt de werken verbranden, maar dat is een slecht idee, want als je gepakt wordt krijg je een hogere celstraf”, legt de kunstdetective uit. “Daarom dachten ze dat het misschien een beter idee was om ze voor mijn deur te dumpen.”

Eerlijke vinder?

Voor het geven van de gouden tip werd een beloning van 10.000 euro uitgeloofd. Dat geld wordt niet uitgekeerd. “Die eis ik ook niet op, de werken zijn gewoon bij mij thuisgebracht”, zei de kunstdetective eerder tegen NH. “Ik heb wel om een boekenbon gevraagd.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844