Internationale Dag van de geleidehond: “Geeft mij meer vrijheid”

24 april 2024 19:27
Bron: Janna Verwer

Iedere laatste woensdag van april is het de Internationale Dag van de Geleidehond. De Hoornse Sandra van Leeuwen is slechtziend en afhankelijk van een geleidehond. “Het is echt mijn maatje”, zegt Van Leeuwen.

“Over straat gaan vond ik heel eng omdat ik geen idee had wat er om mij heen gebeurde”, vertelt Van Leeuwen. Op haar 29ste kreeg ze haar eerste geleidehond, een herder. “In het begin vond ik het verschrikkelijk, want de hond trok mij overal naar toe”, aldus Van Leeuwen. Ze had het bijna opgegeven met de hond, maar uiteindelijk heeft het haar meer zelfvertrouwen opgeleverd. “Ik loop ontspannen over straat waardoor ik meer van mijn omgeving mee krijg. Ook maak ik makkelijker contact met mensen.”

In Nederland lopen er 750 hulphonden van KNGF Geleidehonden rond. Om een bijdrage te leveren aan de kosten van hun training, kunnen organisaties plastic flessendoppen verzamelen. Eén van de organisaties die een inzamelpunt heeft voor de doppen is dierenwinkel Jumper in Hoorn. “Wij sparen het gehele jaar doppen om KNGF te helpen”, vertelt één van de Jumper medewerkers.

Donatie voor KNGF

Twee teams van voetbalclub Always Forward hebben de afgelopen maand zes kilo aan doppen ingezameld voor de opleiding van de hulphonden. “Het idee was dat de teams de doppen vandaag op de Internationale Dag van de Geleidehond zouden komen brengen. Alleen is de coach de afspraak vergeten, dus nu kom ik ze maar brengen”, vertelt bestuurslid Loek Stam.

Sandra van Leeuwen is in ieder geval heel blij met de actie van Always Forward. Niet alleen met de aandacht voor de geleidehonden, maar ook dat er met de doppenactie weer een hond kan worden opgeleid.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844