Internationale Vrouwendag gevierd in West-Friesland: “Tekort aandacht voor onderwerp”

8 maart 2024 06:05
Door Erik Bout
Bron: Michelle Kooiman

Vrouwen uit West-Friesland zijn vandaag welkom bij een evenement die de vrouwen uit de Hoornse politiek organiseren in het kader van Internationale Vrouwendag. Een dag die wereldwijd gehouden wordt om economische, politieke en sociale vooruitgang van vrouwen te vieren.

Samen met Stichting Netwerk organiseren deze zogeheten Raadkrachtige vrouwen een bijeenkomst van 11.00 tot 14.00 in Wijkcentrum de Huesmolen in Hoorn, waarin ze willen uitvinden waar vrouwen zoal tegenaan lopen. En of ze de weg naar de gemeente en de politiek weten te vinden.

Maar ook willen vertellen waarom ze zichzelf inzetten voor de samenleving. Om ook niet-Nederlands sprekende vrouwen de kans te bieden om mee te doen, zijn er tolken die Arabisch en Oekraïens spreken aanwezig. En ook wordt er een kinderoppas geregeld.

“We willen op een laagdrempelige en gezellige manier in contact komen met vrouwen die wonen in onze gemeente. Onderwerpen die vooral vrouwen treffen, krijgen niet altijd genoeg aandacht,” vertelde het Hoornse raadslid Diana Dekker afgelopen zaterdag bij WEEFF in de uitzending.

Onderwerpen beter bespreekbaar maken

“Wereldwijd en in Nederland is er nog heel wat werk aan de winkel als we naar de positie van de vrouw kijken”, meent Hanneke Dessing. “Neem als voorbeeld zwangerschapsdiscriminatie. Mijn zus heeft dat nog ondervonden”, vult Dekker aan. Ze pleit ervoor dit beter bespreekbaar te maken en daarnaast de positieve voorbeelden te belichten.

Want de participatie van vrouwen op allerlei posities neemt wel toe. Marieke Rijk beaamt dit: “We zien gelukkig steeds meer vrouwen in de politiek en ook op managementvlak in het bedrijfsleven.” Toch krijgen vrouwen nog altijd de vraag gesteld hoe dit te combineren met de zorg voor de kinderen. “Vragen die je tegenwoordig helemaal niet meer verwacht”, aldus Dekker.

Zie hieronder het interview van Rob de Greeuw met raadsleden Diana Dekker en Marieke Rijk en Soroptimiste Hanneke Dessing. Het artikel gaat door onder de video.

De Internationale Vrouwendag staat dit jaar in het teken van ‘Eén wereld, duizend vrouwen’. Het thema wil de binding tussen vrouwen, ondanks culturele verschillen, benadrukken. 

Terugblik op thema-avond ‘inspirerende vrouwen’ in Oosterkerk, Hoorn

Gisteravond waren de Raadkrachtige vrouwen ook al aanwezig bij een thema-avond die was georganiseerd door de Soroptimistenclub Hoorn. Soroptimisten zijn een organisatie die zich inzetten voor de positieverbetering van vrouwen en meisjes, waar ook ter wereld. Op de avond waren de Raadkrachtige vrouwen en schrijver Suzanna Jansen aanwezig bij een bijeenkomst in het teken van inspirerende vrouwen.

Suzanna Jansen trapte de avond af in een bomvolle Oosterkerk. Zij gaf een lezing over haar meest recente boek De omwenteling of de eeuw van de vrouw. Het boek verteld een verhaal van vrouwenemancipatie vanuit het perspectief van Jansens eigen familiegeschiedenis en de vrouwen die haar inspireerden: haar moeder Betty – die tegelijkertijd met Jansen zelf een VWO diploma haalde “ze had irritant hoge cijfers”.

Maar ook haar ‘hippyzus’ Petra, die in unisex spijkerpak trouwde. Jansen wist met treffende voorbeelden de moeizame strijd voor gelijke kansen te schetsen, en tegelijkertijd te waarschuwen voor de al gevaarlijk gebrekkige verankering van verworvenheden. Daarbij verwees zij naar het feit dat abortus volgens het Nederlandse strafrecht nog steeds als misdrijf is gekwalificeerd.

Goede representatie pas geslaagd bij 50/50

Na de pauze was het podium aan de Hoornse raadsleden Diane Dekker, Marion van der Bijl, Marieke de Rijk en Arnica Gortzak. Als de Raadkrachtige vrouwen vertelden zij over wat hen drijft om politiek actief te zijn, obstakels als zwangerschapsdiscriminatie en het belang van evenredige vertegenwoordiging in de raad. “De democratie kan alleen werken met een goede representatie,” aldus van der Bijl. “En dat is pas geslaagd bij 50/50” voegde Dekker daaraan toe.

Zie hieronder de video met een korte terugblik op de avond. Onder de video gaat het verhaal door.

Er moet in Hoorn een Geertje Dirckstraat komen

Tijdens het beantwoorden van publieksvragen, kwamen er nog twee suggesties naar voren. Eerste Kamerlid Andrea van Langen-Visbeek opperde dat de Raadkrachtige vrouwen zich zouden moeten uitbreiden naar de andere gemeenten van West-Friesland. Op die suggestie werd positief gereageerd. En er was een warm pleidooi voor een Geertje Dircksstraat in Hoorn. Geertje Dircks was de vrouw met wie schilder Rembrandt van Rijn ‘openlijk samenleefde als man en vrouw’ zonder getrouwd te zijn. Geertje werd vervolgens door Rembrandt zonder vorm van proces en zonder alimentatie het huis uit gezet. De straatnamencommissie kan zich alvast voorbereiden. De Raadkrachtige vrouwen namen ook die suggestie over.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405