Irene Schouten maakt favorietenrol waar, terwijl Merel Conijn verrast op 3000 meter

29 oktober 2022 16:09

De zure nasmaak van gisteravond heeft Irene Schouten vandaag weggespoeld. De schaatsster uit Hoogkarspel was, zoals verwacht, de beste op de 3000 meter. Verrassender was het wereldbekerticket voor Merel Conijn uit Edam. Zij werd vijfde op deze afstand. Er was ook succes voor Jordy van Workum. De schaatser uit Hoorn pakte het laatste startbewijs op de 1500 meter. 

Irene Schouten

Op de tweede dag van de wereldbekerkwalificatie kwam Schouten als achtste paar in actie bij de 3000 meter. Haar tegenstander was Antoinette Rijpma-de Jong en de West-Friezin begon wat langzamer. Tot het einde bleef ze Rijpma-de Jong goed bij en sloeg in de laatste 400 meter toe. Ze noteerde de beste tijd (3:59,21). De schaatsster moest daarna nog twee ritten overleven, maar haar winst kwam niet meer in gevaar.

Conijn hoefde zich van haar nieuwe coach Jac Orie niet per se te plaatsen voor de wereldbeker op deze afstand. Door een corona-besmetting kende ze namelijk geen ideale voorbereiding. Desondanks ging ze van start en verraste met de vijfde tijd. Die geeft recht op het laatste startbewijs voor de wereldbekerwedstrijden in Stavanger en Heerenveen.  

Tekst gaat verder onder de tweet

Startbewijs afpakken

Horinees Jordy van Workum veroverde bij de afsluitende afstand een wereldbekerticket voor de 1500 meter. Het is echter nog onzeker of hij wel aan de wereldbekerwedstrijden mag meedoen. Kjeld Nuis ontbrak namelijk met een blessure, daardoor zou de KNSB kunnen besluiten om zijn plek aan Nuis af te staan. Amsterdammer Tijmen Snel werd zevende en viel daardoor, net als gisteren, buiten de boot. 

Op de 500 meter voor vrouwen konden de Noord-Hollandse schaatssters geen potten breken. De beste was Naomi Verkerk (Petten), ze werd zesde en greep naast een startbewijs. Morgen is de laatste dag van de wereldbekerkwalificatie en staan de langste afstanden op de rol. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405

Nu live

Rob de Greeuw & Sandra van Leeuwen – Thuis in West-Friesland
15:00 – 17:00 uur

WEEFF TV