Irene Schouten verkozen tot Sportvrouw van het Jaar; Lieke Klaver en zusjes De Witte beste Sportploeg

21 december 2022 22:08
cIrene Schouten
Bron: Orange Pictures

Irene Schouten heeft gisteravond de prijs voor Sportvrouw van het Jaar in de wacht gesleept. De Hoogkarspelse was met drie keer goud en een keer brons de absolute koningin van afgelopen Olympische Winterspelen in Peking. Schouten werd bij het NOC*NSF Sportgala in Amsterdam verkozen boven Suzanne Schulting en Annemiek van Vleuten. 

Irene Schouten

De 30-jarige Schouten kende een geweldig 2022 met olympisch goud op de 3000 meter, de 5000 meter en de massastart. Daarnaast pakte ze met de achtervolgingsploeg ook nog eens het brons. Na de Olympische Spelen was de West-Friezin ook nog eens de beste op het WK allround. Het is de eerste keer in haar carrière dat Schouten de Jaap Eden Award, de prijs voor beste Nederlandse sporter van het jaar in ontvangst mag nemen. 

Doordat diverse Nederlandse vrouwen dit jaar topprestaties neerzetten, was er veel concurrentie voor Schouten. Ook shorttrackster Suzanne Schulting en wielrenster Annemiek van Vleuten waren genomineerd. Onder anderen atlete Femke Bol en Ireen Wüst overleefden de laatste schifting niet.

Tekst gaat verder onder de foto.

Lieke Klaver (l) neemt samen met Evline Saalberg en Lisanne de Witte de prijs in ontvangst

Ook bij de verkiezing van de Sportploeg van het Jaar viel Noord-Holland in de prijzen. De 4×400 meter estafetteploeg bij de vrouwen ging met de overwinning aan de haal. De estafetteploeg werd afgelopen augustus in München Europees kampioen. Lieke Klaver (Enkhuizen) en de zussen Lisanne en Laura de Witte (Heiloo) maakten net als Femke Bol, Eveline Saalberg en Andrea Bouma deel uit van de succesvolle Nederlandse ploeg. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844