Irene Schouten wist op de basisschool al: “Goud halen op de Spelen”

31 januari 2022 12:33

Al op basisschool St. Werenfridus in Wervershoof wist Irene Schouten (29) het zeker. Ze moest en zou ooit de Olympische Spelen halen. Juf Bianca Termeulen en jeugdvriendin Manon Buis halen in het klaslokaal herinneringen op. “We zijn hartstikke trots op haar!”

Komende vrijdag beginnen de Olympische Spelen in Peking. Schouten kan zomaar de ‘golden lady’ van Nederland worden, aangezien de West-Friezin op 4 afstanden kanshebber is voor een medaille. Op de Werenfridus, waar ze de basisschoolperiode doorliep, stijgt de spanning.

Termeulen had de jonge Irene in groep 7 in de klas. Ze herinnert haar als een ‘super lief meisje’, dat ‘heel sociaal was.’

Een jonge Irene (links) op de kermis

Ze haalt een voorbeeld aan. “Een jaar later, in groep acht, zat ze in de klas bij juf Emma. Via het vriendinnen-boekje van haar zus, die haar eerder als lerares had gehad, wist Irene wat de favoriete muziek van Emma was. Toen ze op schoolkamp naar Texel gingen, gaf Irene Juf Emma een cadeautje: een zelfgemaakte cd, met daarop haar favoriete liedjes. Dat is voor mij typisch Irene.”

Onafscheidelijk

Manon Buis en Schouten waren in die jaren haast onafscheidelijk. “We speelden bijna iedere woensdag met elkaar. Vaak bij haar thuis, waar haar vader een bollenbedrijf had. Dan speelden we bijvoorbeeld verstoppertje tussen de kuubskisten. Tijdens de kermis van Wervershoof sliep ze altijd een paar dagen bij ons. We zwierven dan de hele dag over de kermis.”

Al op jonge leeftijd speelde de sport een prominente plek in het leven van Schouten. “Ze skeelerde in die tijd heel veel. Nam vaak ze de gewonnen medailles mee naar school. Ze was een grote fan van Gretha Smit. Ik had toen nog geen idee wie dat was”, erkent Termeulen.

Irene wint een skeelerwedstrijd

“In die tijd brak ook Ireen Wüst door. Toen zeiden we wel eens gekscherend: ‘Misschien word jij wel ‘onze’ Ireen Wüst. Dat heeft ze toch maar waargemaakt.” Zowel Schouten als Wüst maken in Peking deel uit van de Nederlandse achtervolgingsploeg, die vorige week nog in het nieuws was.

Hoogst haalbare

De Olympische Spelen als het hoogst haalbare. Zo zag Irene Schouten het voor zich. Ook toen al. “We moesten eens een profielwerkstuk maken. Over het onderwerp bestond geen twijfel, het moest en zou over de Olympische Spelen gaan”, weet Buis nog.

Juf Bianca zit de komende weken geregeld voor de televisie. “Toen wist ze al: ‘Ik ga goud halen op de Olympische Spelen’. Wij zijn hier op school hartstikke trots op ‘onze’ Irene. Zo voelt het toch een beetje.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405