Is bouwen de oplossing voor Hoornse wijk Kersenboogerd?

15 juni 2022 11:45
Winkelcentrum kersenboogerd

Sloop en nieuwbouw, daar ging het veelvuldig over bij het bespreken van de Hoornse wijk Kersenboogerd in de commissievergadering gisteravond. Maar dat moet niet leiden tot extra sociale huurwoningen, daar zijn alle partijen het wel over eens. Die zijn er namelijk al in overvloed. Maar wat dan wel?

Koopwoningen en duurdere huurwoningen (middenhuur) zullen volgens Fractie Tonnaer de overlast in de wijk niet verminderen. Van een dergelijke mix aan woningen is al sprake in de Reaal. “En daar horen we van dezelfde problematiek als in het centrumgebied”, vertelt Ellen van der Knaap van Fractie Tonnaer. Schuilt de oplossing in een menselijke aanpak? Stop in ieder geval met het opplakken van een etiket bij mensen, geeft Jacob Jan Kooyman van ChristenUnie in zijn betoog aan. Lisa Klinkenberg van PvdA pleit voor de komst van een plein met verblijfmogelijkheden “waar je mensen kan ontmoeten en op een bankje een kopje koffie kan drinken”.

Fractie Tonnaer benoemt het aanstellen van een wijkconciërge. “Bewoners vragen hierom”, aldus Ellen van der Knaap. “Belangrijk is dat degene de wijk van haver tot gort kent, iemand die je laagdrempelig aan kunt spreken en die acuut kan inspelen op problemen zoals afvaldump, graffiti, onkruid en onveilige situaties.”

Wat een wijkconciërge kan betekenen laat mogelijk het project Verrijk Je Wijk al zien. In het kader van dit project hebben buurtambassadeurs van Stichting Netwerk in de Patio en Pergola huis na huis kennisgemaakt met de bewoners en hen met elkaar in contact gebracht, onder meer via een buurtbrunch. Onderdeel van het project was ook het afnemen van een vragenlijst. Uit geldgebrek is met de antwoorden niets gedaan. “De gemeente heeft opdracht gegeven voor de vragenlijsten, maar er is verder niets meer mee gebeurd”, vertelt Ellen van der Knaap. “De buurtambassadeurs voelen zich hier wel bezwaard over.” Ook omdat de bewoners er naar vragen.

Het nieuwe college is er alles aan gelegen versneld met de wijk aan de slag te gaan. “Dat mag ook wel eens na zoveel jaar. Er zijn jaren geleden al ideeën opgehaald bij de inwoners. Het wordt tijd dat daar iets mee gebeurt, want de mensen verliezen het vertrouwen. Laten we hopen dat nu echt de eerste stap is gezet om aan de gang te gaan.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405