Is meedogenloze overvalbende opgerold? Obdammer (26) ontkent betrokkenheid

16 mei 2022 17:53
Bron: Opsporing Verzocht / Glocal

Deniz R. (26) uit Obdam ontkent betrokken te zijn bij een viertal zeer gewelddadige overvallen (tussen Alkmaar en Hoorn). Hij wordt door het Openbaar Ministerie (OM) gezien als lid van een meedogenloze overvalbende. In hun jacht op cash geld werden slachtoffers mishandeld en Sjaak Groot (72) doodgeschoten. “Ik vind het heel erg voor de nabestaanden.”

overval nieuwe niedorp

Dat zei R. vandaag in de rechtszaal. Met sneakers, een geruit overhemd en bruin krullend haar zit Deniz vandaag naast zijn advocaat in de rechtbank: tijd voor een tussentijdse zitting, drie maanden nadat hij door een groot arrestatieteam op zijn logeeradres in Obdam werd gearresteerd

De twintiger is klein van stuk. En juist in dat kenmerk ziet justitie overeenkomsten met één van de daders van de overvallen in Nieuwe Niedorp, Berkhout en Noord-Scharwoude. Er zijn verschillende camerabeelden en zijn telefoon linkt hem volgens het politiedossier ook aan een paar locaties. 

Augustus 2020 stormen overvallers tankstation in Nieuwe Niedorp binnen en richten een pistool op het hoofd van de 18-jarige medewerker. Een van de auto’s waarmee het viertal er – met geld en sigaretten – daarna vandoor stuift, blijkt daags daarvoor te zijn gestolen in Obdam, de woonplaats van verdachte Deniz R.

Dan, tien maanden later. De fatale nacht van Berkhouter Sjaak Groot (72). Ook in zijn woning dringt een opgefokt groepje mannen binnen in het holst van de nacht. Volgens verklaringen van een medeverdachte omdat er een kluis met geld zou zijn. Sjaak wordt wakker.

Op dit moment zitten zes mannen vast voor de overval en moord op Sjaak Groot: Deniz R. uit Obdam, Dut M. uit Alkmaar, Ruviëni M. uit Rotterdam een Opmeerder en een man uit Noord-Scharwoude. Verder is er nog een zesde verdachte, maar die is overleden. Sommigen worden dus gelinkt aan andere overvallen in de regio: mogelijk komen daar nog meer feiten bij. 

In de confrontatie schiet één van de overvallers de zeventiger neer. Hij overleeft het niet. De dood van Sjaak schrikt daders blijkbaar niet af, want ruim een maand later staat de Oranjestraat in het dorpje Noord-Scharwoude op z’n kop: een bloedende man vlucht midden in de nacht zijn huis uit en belandt bij een buurvrouw in de tuin.

Hij blijkt met twee kogels te zijn neergeschoten. Op camerabeelden is wederom een groepje mannen te zien. De politie ziet al snel een verband tussen de reeks overvallen – mogelijk zijn er nog meer dan deze vier. 

Anonieme tips

Over de overvallen zijn bij de politie meerdere anonieme tips binnengekomen. Ook heeft een familielid van één van de verdachten verklaringen afgelegd over de betrokkenheid van de mannen. 

Volgens de officier van justitie gingen de daders elke keer zo’n beetje hetzelfde te werk: met veel geweld, een breekijzer en pistool, veelal in de nachtelijke uren, op afgelegen plekken en op plekken waar cash geld lag. Ook wordt gesproken over een loods in Hoogwoud waar de mannen rondom meerdere overvallen zouden hebben verzameld.

De advocaat van de Obdamse verdachte R. Geert-Jan Kruizinga zei: “Iemand die dezelfde lengte heeft en zijn telefoon in de buurt van een loods. Dat is geen hard bewijs waarmee de betrokkenheid van mijn cliënt bewezen kan worden.” Die richt zich tot slot tot de nabestaanden van Sjaak Groot. 

“Ik vind het heel erg voor de nabestaanden, maar ik wil duidelijk maken dat ik hier niks mee te maken heb.” R. stemt in met een opname in het Pieter Baan Centrum, daar wordt hij psychiatrisch onderzocht. 

De rechter spreekt vandaag van ‘een mega-onderzoek’ en mogelijk worden er nog meer mensen gearresteerd. Daarom zal het vermoedelijk nog wel jaar of langer duren, voordat deze vermeende overvalbende terechtstaat. 

Of Deniz R. langer in voorarrest moet blijven, wordt later bekend gemaakt.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844