Jackie (10) kapot door diefstal van haar sierkippen: “Ze is ontroostbaar”

26 februari 2024 15:07
Bron: Miloe Stet

In paniek komt de 10-jarige Jackie uit Onderdijk zaterdagochtend terug naar huis gelopen, nadat ze de sierkippen in de tuin eten zou geven. Het blijkt dat vijf van de zes dieren door een dief zijn meegenomen. “Er was geen veertje of haar te zien. Dus we weten zeker dat ze niet zijn opgegeten door een vos of ander dier”, vertelt moeder Miloe.

Gestolen sierkippen Onderdijk

Het gezin van moeder Miloe en dochter Jackie woont aan de Nes in Onderdijk. In de achtertuin staat een kippenren, waar de dieren kunnen lopen en verzorgd worden. “Mijn dochter zou ze ’s ochtends eten geven. De ren staat op ongeveer honderdvijftig meter van ons huis, met een grote schuur daartussen. Daardoor kon ik haar niet zien”, legt Miloe uit. “Na een tijdje kwam ze in paniek teruggelopen, en vertelde dat er nog maar één kip rondliep. Ze had overal in de tuin gezocht.”

De overgebleven sierkip is zwart van kleur, met een opvallende witte kuif. Volgens Miloe kan het dier voor stress gezorgd hebben bij de dief, en wellicht dusdanig veel geluid gemaakt dat deze niet is meegenomen. “Maar dat zijn allemaal aannames”, gaat ze verder.

“We hadden de meeste kippen al van jongs af aan, vanaf het moment dat ze kuiken waren. Alle sierkippen hadden een naam, en sommigen konden ook trucjes. Eén van de kippen hebben we zelf met een broedmachine uit het ei laten komen. Die was zó klein dat het bijna geen kans van leven had. Met een quarantainehok is deze kip toch goed terechtgekomen.”

Feest vieren op beladen dag

Nadat de familie een blik had geworpen op de tuin en de kippenren, zagen zij dat geprobeerd was om het gaas aan een van de onderkanten los te maken. In het gras zijn voetstappen te zien, van vermoedelijk één persoon. Deze lopen tot en met de tuin van de buren, waar de dader een brug is overgegaan op weg naar de dijk. In welke richting die daarna vertrokken is, is niet duidelijk.

“Aangezien mijn man dit weekend 50 jaar is geworden, hebben vrienden afgelopen vrijdagavond nog een spandoek in de tuin gehangen en het verder versierd”, vertelt Miloe. “We hebben rond middernacht het even kort met elkaar gevierd, waarna zij weer naar huis gingen. Daarna zijn de kippen uit onze tuin verdwenen.”

Miloe spreekt van een beladen dag. “Je bent met elkaar feest aan het vieren, maar de hele dag zit je met die kippen in je hoofd”, vertelt ze. “Het is onmacht waar je mee te maken hebt, echt een vreselijk gevoel.”

“Onze dochter heeft vannacht last gekregen van hyperventilatie. Ze heeft het er heel moeilijk mee”

Miloe uit Onderdijk, haar sierkippen zijn dit weekend gestolen

Ook de 10-jarige dochter van het gezin heeft veel moeite met de verdwijning van haar kippen. Afgelopen nacht gaat het mis bij Jackie, als ze ontroostbaar naar bed wordt gebracht. “Ze is vannacht zo beroerd geworden, dat we bijna niet wisten wat we moesten doen”, zegt Miloe.

Volgens de moeder trilde haar dochter in het hele lijf, en had ze onder meer pijn in haar hoofd en borst. “Daarnaast ze last van krampen. We hebben ’s nachts de huisarts gebeld, maar zijn even later naar de eerste hulp gereden. Daar hebben we vanaf 1.00 uur in de wachtruimte gezeten”, gaat de moeder verder. “Alle symptomen wezen naar hyperventilatie van de stress die zij door de diefstal heeft gekregen. Dit had ze nog nooit gevoeld.”

Aangezien haar school vandaag een studiedag heeft, kan de 10-jarige een dagje langer van de schrik bijkomen. 

Online aangifte gedaan

De familie heeft afgelopen zaterdag een nieuwe kip gekocht, zodat het overgebleven dier niet eenzaam is. Gisteren zijn daar nog eens twee sierkippen bijgekomen. “Maar daar verzacht je de pijn niet mee”, aldus moeder Miloe.

“Onze buren hebben op eigen initiatief hun brug weggehaald, zodat daar niet een volgende keer overheen gelopen kan worden. Ze vinden het ook vervelend dat de dief bij ze in de tuin is geweest. We hebben ook online aangifte gedaan van de kippendiefstal, en veel mensen hebben ons bericht op sociale media gedeeld. We zullen de dieren er, denk ik, niet mee terugkrijgen. Ik hoop dan maar dat ze zijn verkocht en alsnog ergens goed terechtkomen.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405