Jan bezorgt Isa (2) en 74 andere kinderen uit Limburg een nieuwe fiets na watersnood

3 augustus 2021 09:47

De Zwaagse Jan Kooijman en zijn vrouw Lida hebben 75 kinderfietsen naar Limburg toegestuurd. Ze knappen al jaren fietsen op en hun opslag is nu helemaal leeg, want na een oproep op Facebook bleek dat een nieuwe fiets zeer welkom was bij Limburgse gezinnen. Zo ook bij Ronald Veltmeijer, die via deze actie zijn dochter Isa haar eerste fietsje kan geven op haar tweede verjaardag. “Wij zitten nu noodgedwongen op een vakantiepark en voor onze dochter is het fijn dat ze even iets anders heeft om mee buiten te zijn.”

“Het is misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar ik hoop toch dat we er kinderen blij mee kunnen maken”, vertelt Jan Kooijman. Jan en zijn vrouw Lida hebben een groep vrijwilligers om zich heen waarmee ze samen fietsen opknappen en weggeven. Dat doen ze doorgaans voor gezinnen uit de regio West-Friesland die het financieel moeilijk hebben.

Gisteren maakten ze een uitzondering en werden de fietsen ingeladen in de bus op weg naar Limburg. “Ik hoop dat we wat kunnen betekenen. Als het maar een klein beetje is, dan is dat mooi meegenomen. Ik heb nog een heleboel fietsen staan boven”, vertelt Jan. Aanvankelijk had hij zo’n veertig fietsen klaarliggen om naar Valkenburg te brengen. Uiteindelijk werden dat er 75. “We hebben er nog een heleboel bijgekregen.”

Facebookoproep

Jan plaatste een oproep in een Facebookgroep waarin je hulp kunt aanbieden na de watersnood in Limburg. Die oproep werd 195 keer gedeeld, kreeg bijna 1.000 likes en 139 mensen reageerden. Daartussen zat het verhaal van Ronald Veltmeijer uit Eygelshoven. Veltmeijer woont met zijn gezin noodgedwongen op een camping, omdat hun woning deels verwoest is door het water.

Ronalds dochter Isa mocht gisteren twee kaarsjes uitblazen. Vanuit Hoorn kreeg ze een roze-witte fiets toegestuurd en een rode envelop met een kaartje van Jan en Lida. “Ze is er heel blij mee”, vertelt haar vader Ronald Veltmeijer. “Ze heeft er een beetje opgehangen, want het zadel vindt ze eng. Maar ik vind het echt geweldig, heel fijn dat ze dit konden doen.”

Ronald vertelt dat de overstromingen in Eygelshoven twee weken eerder plaatsvonden dan in Valkenburg. “Bij ons waren de overstromingen op 29 juni door de aanhoudende regen.” Ondanks dat hun huis vrij hooggelegen is, wist het water de woning binnen te dringen. “Het enige wat we konden doen, was vluchten naar boven. De kelder, schuur, garage en hele benedenverdieping is afgeschreven, op een eettafel en een paar kastjes na.”

Lees verder onder de foto’s.

Evengoed sliep de familie Veltmeijer op 29 juni nog in hun eigen huis, maar de volgende ochtend konden ze terecht bij een vakantiepark van Landal. Daar verblijven ze sinds 1 juli. Ze kunnen geen gebruikmaken van de voorzieningen, vertelt Ronald. “We hebben wat spullen gedoneerd gekregen. Een vrouw had een doos vol autootjes opgestuurd. Het speelgoed stond allemaal in de garage, alles is weg.”

Zo hebben ze er – ondanks de omstandigheden – een mooie verjaardag van gemaakt voor Isa. “Ze heeft bezoek gehad en leuke cadeaus gekregen.  We proberen er het beste van te maken en hebben wat slingers en ballonnen opgehangen.” Ronald verwacht dat ze in oktober weer terug naar hun woning in Eygelshoven kunnen. 

Een deel van de fietsen kwam via de oproep op Facebook bij kinderen in Limburg terecht. Een ander deel werd afgeleverd bij een kerk in Valkenburg:

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844