Janny en Jaap missen bijna eigen 60-jarig jubileum door kapotte lift, brandweer schiet te hulp

14 november 2022 19:00

Het scheelde niet veel, of Janny en Jaap de Bood hadden hun eigen jubileum gemist. Door een kapotte lift aan de Pastoor Meriusstraat in Spanbroek kon het echtpaar – dat slecht ter been is – niet naar beneden. Dus liep het feest ter ere van hun 60-jarig huwelijk bijna in de soep. Totdat de brandweer te hulp schoot. Als beloning was er taart.

Jaap en Janny kunnen op tijd naar hun huwelijksfeest

Janny en Jaap vierden donderdagmiddag hun jubileum bij eetcafé Vroeg of Laat in Spanbroek. De kapotte lift in de Pastoor Meriusflat gooide bijna roet in het eten. Beiden zijn slecht ter been en kunnen zonder lift niet de deur uit.

“We zaten ’s morgens tijdens de koffie met onze handen in het haar, omdat we in de middag ons feest hadden”, blikt Janny terug. “We hadden de gemeente gebeld, maar die wist het ook niet. Later zei mijn schoonzoon tegen de gemeente: ‘Jullie regelen het maar. Mijn ouders zijn vandaag 60 jaar getrouwd’.”

De tijd begon te dringen, maar uiteindelijk kwam het verlossende antwoord: de brandweer was onderweg. Rond 16.30 uur kwam de brandweerwagen voorrijden. Vier sterke mannen kwamen met een evacuatiestoel naar boven. “Toen hebben ze ons één voor één vastgemaakt en de trap af gedragen”, vertelt Jannie lachend. “Dankzij hun inzet kwamen we toch nog op tijd en daar zijn we heel blij mee. En toen het feest was afgelopen, kwamen ze weer onze kant op om ons naar boven te tillen.”

Beloond met taart

De brandweervrijwilligers werden voor hun heldendaad beloond met taart. “Dat is wel het minste wat we kunnen doen. Het is een bijzonder jubileum geworden. We hadden een geslaagde dag met veel blije familieleden en vrienden.”

(Tekst gaat door onder de foto)

De brandweervrijwilligers vieren met het echtpaar hun jubileum

Joost Deen, postcommandant van de brandweer in Opmeer, is blij dat hij het jubileum heeft kunnen redden. “Dit is weer eens wat anders. We konden het niet over ons hart krijgen om het echtpaar niet te helpen”, zegt Joost. Na afloop hebben de mannen onder het genot van een gebakje geluisterd naar de verhalen over vroeger en hoe ze elkaar hebben ontmoet. Een bijzondere ‘reddingsactie’, vindt hij. “Als brandweer sta je midden in de samenleving, vooral binnen dorpen.”

Compliment

Ook burgemeester Gerard van den Hengel is trots op ‘zijn’ brandweer. “Geweldig compliment aan de brandweer. En ondanks dat de lift gewoon hoort te werken, heeft ’t echtpaar ook best wel een beetje genoten van het spektakel”, schreef hij op Facebook.

Toch is de lift in de flat nog steeds buiten werking. “We kunnen geen kant op, omdat we met een rollator lopen. We zijn helaas afhankelijk van een lift”, zegt Janny. Haar man Jaap voegt er lachend aan toe: “Ik weet wel een oplossing: op onze kont naar beneden en dan trap voor trap.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Janny wordt de brandweer de trap afgedragen

De gemeente Opmeer laat aan NH Nieuws weten dat de lift vrijdagochtend is gerepareerd. Desondanks kreeg het Woningbedrijf Opmeer vanochtend een melding binnen dat de lift niet werkte. “Het Woningbedrijf Opmeer heeft daarop de monteur gebeld en die is vanmiddag langs geweest. Helaas kon hij de lift vanmiddag niet repareren. Er moeten onderdelen besteld worden en de verwachting is dat de lift het woensdag weer doet. We doen een beroep op de zelfredzaamheid van de bewoners. Mochten de bewoners toch hulp nodig hebben, dan kunnen ze contact opnemen met de vrijwilligersorganisatie Raad en Daad.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405