“Je geld of een kogel” en “ik breek je schedel”: slachtoffers straatroof beleefden angstige momenten

16 april 2024 20:45
Bron: AVROTROS/Opsporing Verzocht

“Je geld of een kogel, kies maar”, “ik ga je schedel breken” en “geef me die blaffer”: zo werden de slachtoffers van een straatroof in Hoorn mishandeld, bedreigd en bestolen. Dat blijkt uit een reconstructie van Opsporing Verzocht. Een 19-jarige man werd 11 maart in Hoorn samen met een vriend in de val gelokt.

Screenshot uit reconstructie Opsporing Verzocht

De twee slachtoffers zouden die bewuste 11 maart in de Hoornse wijk Kersenboogerd een scooter bekijken, die ze online hadden gevonden. Via het team Trappagas, een groep op Snapchat, ziet één van de mannen namelijk een zwarte Piaggo Zip te koop staan. Ze komen met de zogenaamde verkoper in contact en spreken een plaats en tijd af.

De twee rijden naar de uiteindelijke plek in Hoorn, een parkeerplaats op het Betje Wolffplein. Daar staat iemand om ze naar de Mina Krusemanstraat te loodsen.  

Harde vuistslag

Maar daar gaat het mis. Het 19-jarige slachtoffer krijgt een harde vuistslag in zijn gezicht en moet onder bedreiging zijn telefoon, bankpas- en code afstaan, waarmee later tweeduizend euro is gepind. Dat bleek eerder al in berichtgeving bij Bureau NH:

Maar uit een reconstructie van Opsporing Verzocht vanavond blijkt wat allemaal tegen de slachtoffers is geschreeuwd en hoe ze werden bedreigd. Ze beleefden angstige momenten.

“Kies maar: je geld of een kogel”

Zo zegt één van de daders tegen de jonge mannen: “We kunnen twee dingen doen: je geld of een kogel, kies maar.” Even later zegt hij: “Ik ga je schedel breken”, en roept tegen twee andere mannen die wat dreigend om hem heen staan “geef me die blaffer”, waarmee hij een vuurwapen bedoelt.

Tekst gaat verder onder een screenshot van reconstructie Opsporing Verzocht:

Screenshot uit reconstructie Opsporing Verzocht

Onder bedreiging van die woorden vertelt de 19-jarige man zijn juiste pincode. Met zijn pas wordt dus even later gepind. Een van de slachtoffers vertelt de politie dat hij gevreesd heeft voor zijn leven, zeker toen één van de daders begon over een ‘blaffer’.

Tekst loopt door na video.

Onder bedreiging van die woorden vertelt de 19-jarige man zijn juiste pincode. Met zijn pas wordt dus even later gepind. Een van de slachtoffers vertelt de politie dat hij gevreesd heeft voor zijn leven, zeker toen één van de daders begon over een ‘blaffer’.

Signalementen

De eerste dader is degene die ook de dreigende taal uitspreekt: die man wordt geschat tussen de 18 en 20 jaar, hij is getint en is rond de 1.80 meter lang. Hij heeft zwart, kortgeschoren haar met aan de bovenkant krulletjes. 

De twee daders die er omheen stonden zijn mannen, dan wel jongens, afhankelijk van hun leeftijd. Ze worden tussen de 17 en 20 jaar geschat. Zij zijn beiden licht getint en zijn slank. Volgens de slachtoffers hebben ze een redelijk lange neus en waren ze kleiner dan de eerste dader.

Weet jij meer over wat hier gebeurd is?

Bel met de politie 0800-6070.  

Anoniem kan dat via 0800-7000 of ga naar meldmisdaadanoniem.nl. 

Uitzending Bureau NH

Meer over deze zaak morgen in Bureau NH op TV.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844