J!m & Jaaf dealen met harde muziekwereld: “We gaan door tot ons doel bereikt is”

17 juni 2024 21:40
Door Liza Trap
Bron: Jonathan Hoost

Het duo J!m & Jaaf stond afgelopen vrijdag op de Roode Steen in Hoorn, tijdens de Hoornse Stadsfeesten. De jongens bouwen hard aan hun muzikale carrière, naast hun studies psychologie en business studies. Maar hoe is het om beginnend artiest te zijn? En welke uitdagingen horen daarbij? Jim en Javi vertellen erover.  

De rollen binnen het duo zijn verdeeld; Javi (Jaaf) werkt veel aan het creatieve aspect. Zo houdt hij zich bezig met het schrijfproces, het maken van videoclips en werken in de studio. Jim neemt de rol op zich van marketing, het managen en netwerken. “We bemoeien ons altijd wel met elkaar, maar verdelen onze taken”, zegt Jim. “Sociale media doen we bijvoorbeeld weer wat meer samen. Alles gaat in overleg. Het is een wisselwerking.”

Jim regelt ook de optredens. “Soms word je gevraagd, maar dit is niet altijd het geval. We moeten ook zelf dingen regelen. Als beginnend artiest is het flink boksen, altijd gewoon vragen en soms een beetje brutaal zijn”, aldus Jim. Zijn motto is: ‘Nee heb je, ja kan je krijgen’. “Meestal krijg je tien keer nee, en toch één keer ja. Dat motiveert altijd om weer door te gaan.” 

De muziekwereld is hard

Als beginnend artiest heb je met veel teleurstellingen te maken, vertelt Jim. “Werken in de muziek is een harde wereld”, licht hij toe. “Je wordt gewoon met je neus op de feiten gedrukt. Soms is het teleurstellend, maar dat neemt niet weg dat we ons doel niet meer gaan bereiken. We stoppen niet totdat het ons gelukt is.”

Het doel wat de jongens voor ogen hebben is op een groot podium staan, waarbij een publiek van 10.000 man hun liedjes keihard meezingt. “We willen van niets iets maken. Iets waar mensen zich mee kunnen identificeren.”

Zoals veel beginnende artiesten, hebben ook Javi en Jim nog gewoon een studie af te maken. Javi doet de studie Psychologie aan de Universiteit van Leiden, Jim doet Business Studies aan de hogeschool Inholland. “Daar halen wij ook onze skills vandaan.” Verder valt er altijd nog wat te leren door het duo: “Javi zou nog graag willen leren DJ’en en piano spelen en ik ben nog aan het ontdekken wat ik echt leuk vind. Ik train nu meer in de studio met schrijven. We leren ook veel van elkaar. We proberen ook de krachten echt te bundelen.”

Nieuwe single: “Lava”

Op de dag dat ze moesten optreden bij de Hoornse Stadsfeesten, kwam hun nieuwe single ‘Lava’ uit. “We hebben er heel hard voor gewerkt. Dus dat iedereen het kan horen is wel echt iets om trots op te zijn. We hebben er tot nu toe alleen nog maar leuke reacties op gehad,” zegt Jim. Ook op TikTok wordt het nummer goed beluisterd.  

Deze zomer staan de jongens nog op verschillende festivals in West-Friesland. Ook wordt er altijd gewerkt aan nieuwe muziek.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844