Jong, maar vooral oud geniet van NK Kolven in Andijk: “Het is één en al gezelligheid”

Bron: WEEFF

In Andijk wordt tot en met 9 maart het NK Kolven gehouden. Deze eeuwenoude sport is vooral populair onder senioren, die dan ook graag zien dat meer jongeren zich aanmelden. WEEFF-verslaggever Mick Versluis nam een kijkje bij het toernooi.

Het toernooi ging afgelopen weekend van start in een goed gevuld Cultura in Andijk. De 103 jaar oude Wil Bakker, de oudste inwoner van het dorp, verrichte de opening. Bijzonder dit jaar is dat er twee toernooien door elkaar lopen, want zowel mannen als vrouwen spelen hun eigen wedstrijden tegen elkaar. In de reportage van Mick vertellen de deelnemers dat het vooral gezellig is.

Het kolven wordt al eeuwenlang gedaan. “De sport is in 1200 begonnen. Het is ook zo dat de oudere generatie het vaker gedaan heeft”, vertelt voorzitter Cor Bakker van kolfvereniging ‘Onder ons’. Doordat zijn vader de sport vroeger beoefende is hij er ook bekend mee geworden. “Dit is eigenlijk een sport voor senioren. Honderden jaren geleden was het volkssport nummer één, maar in de loop van de jaren is er steeds meer keuze gekomen en blijkt het voor de jongeren toch niet zo interessant te zijn.”

En dat is zorgelijk, gaat Bakker verder. “Want de sport dreigt door het gebrek aan jonge aanwas in de vergetelheid te raken.” De jongste kolver van Nederland is Christian Visser, 29 jaar oud. “Mijn opa en vader doen het al jaren, en sinds vorig jaar ben ik er een beetje ‘bijgerold’. Ik zocht nog een hobby en ben dit gaan doen”, legt hij uit

‘Derde helft’ begint al vroeg

De kolfverenigingen in Nederland zien hun ledenaantallen steeds verder afnemen. Volgens Visser moeten de clubs zelf actiever op zoek gaan om jonge mensen te enthousiasmeren voor de sport en te werven. De introductie van een ‘derde helft’, zodat de jeugd na wedstrijden blijft hangen om een biertje of iets anders te drinken, is geen mogelijkheid.

“Dat gebeurt al vanaf het eerste moment”, lacht de jongste kolver van Nederland. “Dus dat is het probleem niet. Het is een pilsie erbij, voor de rest gewoon lekker slap ouwehoeren.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405