Jonge boompjes op Vooroever geoogst voor tweede leven: “Goed voor natuur en jezelf”

19 februari 2024 13:21
Bron: Waterschap

Zo’n twintig vrijwilligers hebben afgelopen zaterdag meegeholpen met het oogsten van jonge bomen op de Vooroever in Medemblik, die anders geen toekomst zouden hebben. Raadslid Co Vlaar van de gemeente Medemblik was één van de aanwezigen, en vertelt dat het een geslaagde eerste keer is geweest. “Mensen waren dolblij dat ze nu dicht bij huis konden spitten.”

De fractievoorzitter van D66 in Medemblik is één van de voorvechters geweest om dit landelijke initiatief naar West-Friesland te halen. Jonge bomen in natuurgebieden die geen toekomst meer hebben op hun huidige plek worden geoogst en opgeslagen, om later in een tuin of bij bijvoorbeeld een camping geplant te kunnen worden. “Maar in ieder geval op andere plaatsen om de vergroening verder vorm te geven”, aldus Vlaar.

Onder begeleiding van het Recreatieschap Westfriesland en stichting Meer Bomen Nu zijn de vrijwilligers aan de slag gegaan om de bomen te oogsten. “Dat moet onder begeleiding, want je kunt niet in het wilde weg bomen gaan rooien”, zegt Vlaar. “Dat moet echt gestructureerd en gecoördineerd, en daarom gebeurt het ook in samenspraak met de gemeente of het Recreatieschap.”

Enthousiast en gemêleerd gezelschap

Alle bomen die dit weekend geoogst zijn worden opgeslagen op een locatie in Hauwert. Volgende maand wordt een uitdeel-dag gehouden, waarbij iedereen een of meerdere bomen kan ophalen. Het raadslid van Medemblik hoopt dat de bomen vooral terechtkomen bij mensen die ‘meer moeten doen’ om de verstening van tuinen en het landschap tegen te gaan.

“Als tuinen groener worden is dat goed voor de natuur, goed voor het water en voor jezelf”, gaat Vlaar verder. “Eigenlijk is vergroening over de hele linie nodig in ons verstedelijkte landschap, en op die manier kun je daar als burgers zelf ook wat aan doen. Door actief te zijn. Het is goedkoop, je bent lekker in de natuur bezig.”

Vervolg ook in andere West-Friese gemeenten

Het vorige week aangekondigde initiatief kon op een hoop enthousiaste deelnemers rekenen. Zo had de gemeente ook mensen uit de buurt benaderd die zich eerder voor soortgelijke dagen buiten Medemblik hadden opgegeven. “Mensen waren dolblij om dit nu in eigen gemeente te kunnen doen.”

Het initiatief gaat zeker een vervolg krijgen, zegt Vlaar. “Misschien niet meteen in Medemblik, maar in november gaat het zeker weer door. Laat je dus vooral inspireren door hetgeen wat we vandaag hebben gedaan, en probeer je voor zover dat kan aan te sluiten.”

Uitzending – 17 februari 2024

Zo'n twintig vrijwilligers hebben afgelopen zaterdag meegeholpen met het oogsten van jonge bomen op de Vooroever in Medemblik, die anders geen toekomst zouden hebben. Beluister het interview met raadslid Co Vlaar van de gemeente Medemblik.

Jonge boompjes op Vooroever geoogst voor tweede leven: "Goed voor natuur en jezelf"

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405