Jonge huisarts Annemarie uit Berkhout durfde het aan: het overnemen van een praktijk

3 juni 2023 15:05
Bron: Privéfoto

De meeste jonge huisartsen staan niet te springen om een praktijk over te nemen. Want wie wil er nu eigenlijk een zwoegende praktijkhouder zijn? Toch zijn er artsen die deze stap durven te zetten. Zo ook Annemarie Lüchinger (43) uit Berkhout. Het heeft haar veel gebracht. “Tegen alle jonge huisartsen zou ik willen zeggen: doe het gewoon.” 

Huisarts Annemarie Lüchinger

HOED als reddende engel? 

Dat Annemarie Lüchinger uiteindelijk de praktijk aan de Kerkebuurt in Berkhout overnam, lijkt niet vanzelfsprekend. Alles staat of valt met een HOED (Huisartsen Onder Een Dak). Na jarenlang gesteggel, lijkt het er nu echt van te komen. Het zorgt voor opgeluchte gezichten bij de samenwerkende praktijken in Avenhorn, Ursem, Berkhout en Spierdijk. “Er is flexibiliteit. En als je flexibel bent, ben je veelzijdig. Je kunt sparren en samenwerken met collega’s. Elkaar aanvullen, mocht er iemand uitvallen door ziekte. Zo kunnen we de continuïteit waarborgen en de zorg in onze gemeente een toekomst bieden”, betoogde Bart van Oostendorp, huisarts in Ursem, eerder tegen NH.

Het is een mening die Lüchinger ook deelt. “Ik heb altijd gezegd: als er geen HOED komt, dan neem ik de praktijk in Berkhout niet over”, zegt ze. “Zo’n samenwerkingsverband is vele malen aantrekkelijker, ook voor jonge, beginnende huisartsen.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405