Jongen (13) bedreigt leeftijdsgenootjes met mes voor chips en snoep

6 oktober 2021 11:58

Een 13-jarige jongen uit Hoorn is door de rechtbank in Alkmaar veroordeeld omdat hij leeftijdsgenootjes met een mes heeft bedreigd voor chips en snoep. Ook is hij veroordeeld voor mishandeling, afpersing en omdat hij in het bezit was van een boksbeugel. 

De 13-jarige heeft de misdaden in Hoorn gepleegd van maart 2020 tot en met afgelopen februari. Volgens de rechtbank zocht hij telkens de confrontatie op met leeftijdsgenoten of iets oudere kinderen. Hij deed agressief en bedreigend tegen ze. “Hij maakte meerdere keren gebruik van een mes om zijn bedreigingen kracht bij te zetten”, schrijft de rechtbank.

Weer in de fout

Begin dit jaar werd hij opgepakt door de politie. Onder strenge voorwaarden mocht hij zijn proces thuis afwachten. Hij kreeg onder andere huisarrest, maar hield zich er niet aan. Zo mishandelde hij opnieuw iemand en stal hij uit een winkel.

De jongen ontkent zijn misdaden. Als ontkennen geen optie is, geeft hij de schuld aan anderen, aldus de rechtbank, die het zorgelijk vindt dat de jongen geen enkele verantwoordelijkheid neemt. 

Straf

De jongen heeft een voorwaardelijke celstraf gekregen van 3 maanden, met een proeftijd van 2 jaar. Ook krijgt hij een werkstraf opgelegd van 100 uur. De rechtbank heeft er rekening mee gehouden dat de jongen een laag sociaal-emotioneel niveau heeft.  

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405