Jongeren in West-Friesland onwetend over HPV-virus en vaccinatie

27 maart 2023 17:15

Jesse de Greeuw (21) uit Zwaag gaat in een driedelige serie meer te weten komen over het HPV-virus en onderzoeken of hij zich wil laten vaccineren. In deel 1 kwam hij achter dat HPV seksueel overdraagbaar is. In dit tweede deel gaat Jesse op onderzoek uit om erachter te komen hoe effectief de campagne in West-Friesland is.

Om erachter te komen wat mijn leeftijdgenoten weten over het HPV-virus, besloot ik de straat op te gaan. Aan de hand van vijf vragen wilde ik achterhalen of ze al hebben besloten zich te laten vaccineren.

Voor het onderzoek heb ik een representatieve enquête afgenomen bij honderdvijftig jongeren, die binnen de leeftijdscategorie van de campagne vallen. Als eerste wilde ik erachter komen of de doelgroep al iets had meegekregen van de campagne. Ik ontdekte dat zeventig van de honderdvijftig jongeren nog helemaal niet van de campagne op de hoogte waren. Een 19-jarige jongen verwarde HPV zelfs met HIV. Dit vind ik zelf erg schokkend, aangezien de campagne minder dan de helft van de doelgroep heeft bereikt.

Verder vroeg ik mij af of de boodschap van de overheid wel goed was aangekomen bij de jongeren. Uit mijn rondvraag bleek dat veel jongeren van mening waren dat de overheid niet genoeg heeft geïnformeerd over het HPV-virus en de vaccinatie. Bijna driekwart: honderdzeven van de honderdvijftig van de ondervraagden, vonden dat de overheid te weinig heeft geïnformeerd.

Meer dan de helft twijfelt

Daarnaast was ik ook benieuwd of mijn leeftijdsgenoten al hadden besloten of ze wel of niet de vaccinatie gaan nemen. Vijfentachtig ondervraagden hebben al een besluit genomen, maar zesenvijftig van de ondervraagden (nog) niet. Van de groep die al een besluit heeft genomen, zijn er zevenenzestig mensen die de vaccinatie gaan nemen.

Door de gesprekken op straat hebben ik kunnen concluderen dat bijna de helft van de doelgroep niks heeft meegekregen van de campagne. De campagne vanuit de overheid is dus onvoldoende effectief. Als je zelf op onderzoek uitgaat, zoals ik heb gedaan, dan is er wel genoeg informatie te vinden.

Mijn conclusie: vaccineren of niet?

Na dit onderzoek gedaan te hebben, heb ik zelf een besluit kunnen maken. Ik ga mezelf toch laten vaccineren, omdat ik geen kanker wil. Zeker niet bij mijn edele delen. In het volgende en laatste deel kom je te weten hoe die vaccinatie in zijn werking gaat.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 0228322844