Jongeren krijgen laatste oproep om zich gratis te vaccineren tegen HPV-kanker

24 februari 2023 09:57
Vaccinatie

De GGD roept jongeren op gratis een vaccinatie tegen het kankerverwekkende HPV virus te halen. “Het is een virus dat je kunt oplopen door seksueel contact”, vertelt Claudia Baas, arts infectieziektebestrijding in opleiding. “80% van de mensen krijgt wel eens HPV in zijn leven. Bij de meeste mensen ruimt het lichaam het zelf op binnen een paar jaar. Er is echter een kleine groep van tien tot twintig procent waarbij dit niet gebeurt.”

Waarom bij deze groep het lichaam het virus niet zelf opruimt is nog niet helemaal bekend, vertelt Baas. “Zij lopen het risico kanker te ontwikkelen in de baarmoederhals, vagina, penis, anus, mond en keelholte. Daarvoor willen we vaccineren.”

De vaccinatie maakt onderdeel uit van het Rijksvaccinatieprogramma voor kinderen. Volgend jaar stijgen de kosten voor een dubbele vaccinatie naar 380 euro. “Maar nu geven we de groep jongeren tussen de 18 en 26 jaar die dit nog niet heeft gedaan de kans om zich gratis te laten vaccineren.”

In West-Friesland kunnen de jongeren terecht in Hoorn voor de vaccinatie. Vooraf dient hiervoor een afspraak te worden gemaakt. Meer informatie over de vaccinatie is te vinden op hpvkeuzehulp.nl

Uitzending – 18 februari 2023

Jongeren in de leeftijd van 18 tot en met 26 jaar hebben een laatste oproep gekregen om zich gratis te vaccineren tegen HPV-kanker. Beluister het gesprek met Claudia Baas, arts infectieziektenbestrijding in opleiding.

Jongeren krijgen laatste oproep om zich gratis te vaccineren tegen HPV-kanker

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405