Jongeren met migratieachtergrond leren Nederlandse taal door vrijwilligerswerk

9 november 2023 17:24
Bron: Vrijwilligerspunt Westfriesland

Tien leerlingen van middelbare school SG de Dijk volgen een speciaal traject om de Nederlandse taal makkelijker en sneller op te pikken. De leerlingen met een migratieachtergrond doen dit onder meer door vrijwilligerswerk, waarbij koffie geschonken wordt aan ouderen en ze met hen in gesprek komen.

De leerlingen krijgen les via de klas van eerste opvang anderstaligen (EOA). Via het Vrijwilligerspunt Westfriesland volgen zij een MDT-traject. “Ze krijgen de kans om hun taalvaardigheid in de praktijk te brengen en te oefenen in echte situaties”, zegt coördinator vrijwilligerswerk Alies Zwaan van Omring. “Tegelijkertijd ontwikkelen ze begrip en waardevolle sociale vaardigheden.”

Het traject is onderdeel van een samenwerking tussen scholengemeenschap De Dijk, Omring en het Vrijwilligerspunt. “Met het MDT-traject zet je je vrijwillig in voor een maatschappelijke organisatie. Je draagt bij aan een sterkere samenleving. En je leert hier tegelijkertijd enorm veel van”, zegt Fleur Neefjes van het Vrijwilligerspunt.

Koffie geschonken en gesprekken gevoerd

In de afgelopen weken hebben de leerlingen van De Dijk kennisgemaakt met verschillende West-Friese organisaties. Zo zijn ze naar het Oorlogsmuseum in Medemblik, Zorgboerderij Boergondisch in Wervershoof, en bij woonzorglocatie Valbrug van Omring in Medemblik geweest. “Vrijwilligers bij Omring organiseren wekelijks koffieochtenden voor ouderen bij Valbrug”, licht Alies Zwaan toe.

De leerlingen kregen een rondleiding door de woonzorglocatie, leerden hoe er koffie en een koekje aangeboden moet worden, en hoe je een gesprek voert. “Dit samenbrengen van jong en oud biedt de kans voor wederzijds begrip en respect”, vervolgt Zwaan. “Jongeren leren waardevolle levenslessen van de ouderen, terwijl de ouderen nieuwe inzichten en energie halen uit de jeugd.”

Win-win situatie voor alle partijen

Volgens Zwaan biedt dit een winstgevende uitwisseling van kennis ervaringen en culturen. “En het biedt voor de leerlingen een waardevolle gelegenheid om te participeren en te communiceren in de Nederlandse taal.”

De deelnemende organisatie aan dit maatschappelijke traject stellen dat taalwerving een essentieel onderdeel van integratie is. De jongeren brengen daarnaast vreugde en gezelschap aan ouderen in de gemeenschap. “Het geeft hen de kans om deel te nemen aan sociale activiteiten, waardoor ze zich minder geïsoleerd voelen en actiever betrokken zijn bij de samenleving”, zegt coördinator Zwaan.

“De samenwerking tussen Vrijwilligerspunt Westfriesland, SG de Dijk en Omring is daarom een prachtig voorbeeld van hoe gemeenschappen samen kunnen komen door vrijwilligerswerk, en wat er bereikt kan worden wanneer die gemeenschappen met elkaar samenwerken.”

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via de Facebookpagina WEEFF en natuurlijk via onze Instagram. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via redactie@weeff.nl of app ons via 06-23405405